Da ne bismo dobili ciglu umesto telefona - paketi će ubuduće biti otvarani

Izvor: RTS, 06.Nov.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ne bismo dobili ciglu umesto telefona - paketi će ubuduće biti otvarani

Novi Zakon o poštanskom saobraćaju predviđa da svaki paket mora da bude otvoren prilikom predaje i da pošiljalac mora da pokaže ličnu kartu, kako bi se sprečile prevare i zloupotrebe.
Kada šaljete ili primate pošiljku na teritoriji Srbije, nije potrebno da pokažete ličnu kartu ili sadržaj paketa. Ali, to bi uskoro moglo da se promeni. Ako novi predlog Zakona o poštanskim uslugama bude usvojen, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << šalterski službenici i kuriri imaće veća ovlašćenja.

"Prilikom prijema i uručenja vrednosnih i otkupnih pošiljaka obavezno moraju izvršiti uvid u lične isprave korisnika sa fotografijom i evidentirati registarski broj lične isprave, s ciljem sprečavanja prometa robe od neregistrovanih subjekata, kao i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma", kaže Nebojša Stanojčić, zamenik direktora Funkcija usluga "Pošte Srbije".
Podaci će biti tajni i čuvaće se najmanje godinu dana, ali se po zahtevu nadležnih organa mogu dobiti na uvid. Sumnjive pošiljke mogu da se otvore. Ukoliko ne sadrži ono što bi trebalo, kurir će odbiti da je primi i prijaviti to svojim nadređenima, objašnjavaju u Beksu.
"Predlog novog Zakona odnosi se, pre svega, na orijentisanost prema korisniku, na bezbednost korisnika usluga i samim tim će nama olakšati posao u smislu da ćemo imati manje žalbi, da će biti manje reklamacija, da ćemo moći brže da reagujemo u spornim situacijama", kaže Nataša Milanović, regionalna menadžerka "Beksa".
Od početka godine, Pošta Srbije imala je oko 10 miliona pošiljaka, od kojih 40 do 50 odsto sadrže robu. Kroz "Beks" godišnje prosečno prođe sedam miliona paketa. Broj pošiljaka raste, a razlog je i elektronska trgovina. Na kupoprodajnim sajtovima, jedina garancija je ocena koju kupci ostavljaju prodavcima nakon transakcije.
"Mnogi prijatelji su imali loša iskustva. Kupovali su telefone, dolazila je cigla, drvo i tako dalje. Ali, opet, napominjem, uzimali su od neproverenih prodavaca. Ljudi koji imaju mali broj tih pozitivnih ocena u trgovini", kaže Vladimir Vuletić.
Pošiljke u vrednosti do 50 evra, koje stižu iz inostranstva, oslobođene su carine, ali ne i PDV-a, koji iznosi 20 odsto.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.