Izvor: RTS, 25.Mar.2022, 16:34

Da li je u školi opet kao nekad, s maskom ili bez i šta će sve još morati da se poštuje

Više od 64.000 učenika osmog razreda, polaže probni završni test, vernu simulaciju obavezne mature za kraj osmogodišnjeg obrazovanja. Zbog stabilne i povoljne epidemijske situacije maske nisu potrebne. Pomoćnik ministra za osnovno obrazovanje Milan Pašić, istakao je da ne postoji nikakav pravni osnov za kažnjavanjem učenika ako ne nose masku. Naglašava da je najvažnije poštovanje pravilnika o organizovanju ekskurzije i nastave u prirodi i da su školama uputili dopis koje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mere moraju poštovati za odlazak.
Učenici već mesec dana neposredno u punom obimu pohađaju nastavu. Maske nisu obavezne ni na ispitu ni na času.

Imajući u vidu da je Krizni štab doneo odluku da maske više nisu obavezne u zatvorenom prostoru, Milan Pašić naglašava za RTS, da ne postoji nikakav pravni osnov za kažnjavanjem učenika ako ne nose masku.
Međutim, možda je kaže, sada situacija da kao društvo uvedemo tu kulturu, da kada je sezona gripa i drugih virusa maske budu kao preventivno sredstvo.
Što se tiče održavanja u nekim školama i dalje roditeljskih sastanaka onlajn, Pašić kaže da je to autonomija ustanove ali je i preporuka da je možda sada vreme i prilika da se ljudi vide.
Navodi i da je postojala žalba roditelja na to da je izostala komunikacija između roditelja i odeljenskog starešine.
Uslovi za organizovanje ekskurzijaPašić je rekao da su 14. marta poslali školama dopis u saradnji s Institutom "Batut" koji su dostavili koje su to mere, koje škole moraju da preduzemu u vezi s organizovanjem ekskurzija pred sam odlazak.
Naglašava da je najvažnije poštovanje pravilnika o organizovanju ekskurzije i nastave u prirodi.
"To znači da se uzme od roditelja izjava da prethodnih dana nije bilo simptoma virusa, da dete nije lečeno, da nema simptome, ako se ide više od dva dana da se popuni zdravstveni list i da se u zatvorenom prostoru ne mešaju učenici iz više škola. To su neke osnovne preporuke", istakao je Pašić.
Trenutno je Republika Srpska predviđena kao mogućnost odlaska na ekskurziju u inostranstvo za učenike sedmog i osmog razreda i jednom u toku školovanja za srednjoškolce. Za druge zemlje, ukazuje, nije povoljna situacija, i Ministarstvo nije dalo preporuku. 
Pašić podseća da je za osnovne škole definisano i zakonom da se proslava mature realizuje u školi ili u saradnji s lokalnom samoupravom u ustanovama kulture i sporta.
Što se tiče starijih maturanata tu će se, kaže još sagledati situacija. To znači, precizirao je ako je povoljna epidemiološka situacija biće dozvoljena organizacija proslave mature kao i ranijih godina u normalnim uslovima.
Probna maturaViše od 64.000 učenika osmog razreda, polaže probni završni test - vernu simulaciju obavezne mature za kraj osmogodišnjeg obrazovanja. Probna mala matura sastoji se od 3 testa za dva dana.
Danas osmaci polažu matematiku, a sutra je probna provera znanja maternjeg jezika, pa rešavanje kombinovanog testa iz pet predmeta.
Saopštio je da 193 škole, 178 odnovnih i 15 srednjih, učestvuju u pisa testiranju, koje je traje do 18. aprila. Istakao je i da naše gimnazije ostvaruju izvrstan prosek, što pokazuju izuzetna dostignuća na tim takmičenjima.
Rezultati testa će biti u decembru 2023. godine. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.