DIJETA BEZ GLUTENA JE OPASNA

Izvor: Kurir, 04.Jan.2012, 08:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIJETA BEZ GLUTENA JE OPASNA

BEOGRAD - Lečenje celijakije je opasno! Prema najnovijim rezultatima istraživanja u Americi, bezglutenska ishrana može biti opasna po obolele od celijakije, kojih u Srbiji ima oko 70.000.

BEOGRAD - Lečenje celijakije je opasno!

Prema najnovijim rezultatima istraživanja u Americi, bezglutenska ishrana može biti opasna po obolele od celijakije, kojih u Srbiji ima oko 70.000.
Njihov organizam ne podnosi gluten, a s druge strane, ukoliko ne koriste namirnice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sa tim sastojkom, mogu da obole od depresije i poremećaja ishrane, kod žena se javlja neplodnost, a umanjuje se ukupan kvalitet života, podaci su iz prošlomesečnog izveštaja naučnika sa američkih univerziteta Pen stejt, Sirakuza i Dreksel.

Dr Ljubomir Pfaf, nutricionista, kaže za Kurir da restriktivne dijete kakve sprovode oboleli od celijakije mogu da izazovu niz problema u organizmu.

- Kada izbacite žitarice iz ishrane, organizam ostaje bez vitamina B kompleksa, oligo-elemenata i minerala neophodnih za normalan život. Pate svi organi. Depresija se javlja pri saznanju da od nečega bolujete. Bez važnih hranljivih materija žene mogu da postanu neplodne - navodi on za Kurir.

Prema nekim podacima, u Srbiji ima od 35.000 do 70.000 obolelih od celijakije.

- Svi imaju trajnu intoleranciju na gluten prisutan u brašnu od pšenice, raži i ječmu, industrijskim proizvodima, lekovima, kozmetici. Jedini mogući lek koji ovim osobama omogućava dobro zdravlje i normalan život jeste striktna i doživotna dijeta bez glutena. Ukoliko se to ne poštuje, dolazi do oštećenja sluznice tankog creva, kao i brojnih poremećaja koji proizilaze iz poremećaja u varenju i apsorpciji hrane - kažu oni.

S druge strane, oboleli od celijakije muku muče da u Srbiji pronađu hranu s pristupačnom cenom.

- U prodavnicama mogu da kupim tri vrste čokoladica, kocke za supu i dve vrste bombona - kaže Vesna Romakov (33) iz Kikinde i dodaje da u megamarketima ima bezglutenskih proizvoda, ali da su skupi, i samim tim mnogima nedostupni.

R. Briza - M. Nastić

Šta izaziva celijakija

► nizak rast

► malokrvnost

► oštećenje stalnih zuba

► promene u strukturi ličnosti

► sterilitet

► mišićna slabost

► osteoporoza

► limfom tankog creva

Šta izaziva dijeta bez glutena

► depresiju

► poremećaj ishrane

► stres

► sterilitet kod žena

Đoković bio na dijeti!

Dr Igor Četojević, nutricionista, najzaslužniji je za to što je prvi reket sveta Novak Đoković promenio način ishrane. To je podrazumevalo bezglutensku dijetu. - Počeo sam da učim Noleta jednostavnim stvarima kao što je izbegavanje da istovremeno jede i priča telefonom, i ne sme da jede hleb, pastu i picu - kazao je Četojević.

Njihova saradnja prekinuta je nakon što je Nole prošle godine osvojio Vimbldon.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.