DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA Svako u svoju kolonu

Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 06:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DAN SEĆANJA NA ŽRTVE JASENOVCA Svako u svoju kolonu

U Jasenovcu, Beogradu i Zagrebu obeležava se godišnjica proboja logoraša iz ozloglašenog Koncentracionog logora Jasenovac. Logoraši su izvršili proboj u noći između 21. i 22. aprila 1945. godine, uz velike žrtve.

Kako to na žalost na Balkanu biva, obeležavanje stradnja sećanja na žrtve Jasenovca obležava se u više kolona i više dana u kojima velika pažnja pridaje političkim i društvenim podelama, prvenstveno u hrvatskom društvu i na hrvatskoj političkoj sceni. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Time poštovanje žrtava i odavanje pijeteta stradalima u jednom od najgorih logora na ovom području u Drugom svetskom ratu pada u drugi plan.

U Hrvatskoj će tako pored komemoracije u Spomen parku Jasenovac u organizaciji države Hrvatske i pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, danas biti održan i skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske. Namera skupa, poručili su organizatori, je upozoriti na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posledicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

Predstavnici Antifaštičke lige već su učestovali na komemoraciji koju su 15. aprila u Jasenovcu već održali predstavnici Koordinacije jevrejskih opština i Srpskog narodnog veća, a pridružiće se i komemoraciji u nedelju 24. aprila koju organizuje Savez antifašističkih boraca i Srpskog narodnog veća.

U Beogradu se državna ceremonija održava u 11 časova, kod spomenika "Žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu" u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti "Staro sajmište". Državnu delegaciju predvodi ministar pravde Nikola Selaković, a ceremoniji na Starom sajmištu prisustvovaće i preživeli logoraši, članovi porodica stradalih, predstavnici Saveza Jevrejskih opština Srbije, kao i predstavnici Saveta Romske nacionalne manjine.

Pročitajte još

U noći između 21. i 22. aprila 1945. godine dve grupe od više od 1.000 zarobljenika pokušali su proboj iz ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, tačnije iz Logora Donja Gradina i Logora Kožare u NDH, od kojih se spasilo samo oko njih 100.

Sredinom aprila 1945. godine ustaše su počele da se pripremaju za napuštanje logora, uključujući i likvidaciju zatvorenika. Oko 600 od ukupno 1.073 još živih logoraša napalo je ustašku stražu i krenulo u proboj koji je preživjelo njih 91. Preostalih 473 logoraša, koji zbog nemoći i bolesti nisu učestvovali u proboju, ubijeno je i spaljeno zajedno sa logorskim objektima.

Istog dana, izvršen je proboj logoraša Kožare, radnog dela logora u samom mestu Jasenovac. Od 167 logoraša 11 je preživelo. Partizani su u Jasenovac ušli početkom maja 1945. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

(UZNEMIRUJUCI FOTO) SO NA RANU DA SE NE ZABORAVI Potresna prica o zatocenicima logora Jasenovac

Izvor: medio.rs, 22.Apr.2016

U noći između 21. i 22. aprila 1945. deo poslednjih zatočenika logora Jasenovac odlučio se na pokušaj proboja iz logora, znajući da će oni biti ubijeni sutra. Od njih 1200 proboj je preživelo oko 107 zatočenika

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.