Cvetković: Vlada Srbije mora da štedi

Izvor: Glas javnosti, 06.Mar.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Vlada Srbije mora da štedi

KOPAONIK - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

"Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti, jer se nalazimo pred izborima", rekao je Cvetković na otvaranju 19. Biznis foruma na Kopaoniku.

On je kazao da su sve sugestije sa sa tog skupa ekonomista dobrodošle u kreiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ekonomske politike Vlade Srbije.

Cvetković je rekao da su za 2012. godinu smanjene projekcije privrednog rasta, pa je tako nova prognoza da će rast biti između nula i 0,5 odsto.

Cvetković je rekao i da uprkos uvreženim mišljenjima analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju, da je bila ataraktivnija za strane investicije od većine tih zemalja i da se nije zaduživala za isplaćivanje plata i penzija.

Cvetković je istakao, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu, da su za ocenu uspešnosti prolaska zemlje kroz krizu korišćena dva merila - kretanje BDP i poređenje sa time koliko su uspešne bile okolne zemlje.

Kada se posmatra kumulativna promena BDP, u periodu krize, od 2008. do 2011. godine, vidi seda je u tom pogledu najbolje prošla Makedonija, pa za njom slede BIH i Srbija.

Kad je reč o privlačnosti naše zemlje za strane investicije, analize pokazuju da je Srbija među državama u okruženju na trećem mestu, posle Rumunije i Bugarske i sa nivoom ulaganja, koja su značajno iznad okolnih zemalja, rekao je Cvetković.

On je naveo i da su se kontraverze pojavile oko pitanja da li se Srbija proteklih godina zaduživala za plate i penzije, odnosno da li su ta sredstva išla u tekuću potrošnju.

Cvetković je ukazao da ako se za period od 2008. do 2011. godine uporedi iznos zaduženja zemlje i kapitalnih ulaganja, vidi se da je iznos za investicije bio veći, što znači da se Srbija nije zaduživala za plate i penzije.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

CVETKOVIĆ: VLADA SRBIJE MORA DA ŠTEDI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012

Premijer dodao i da analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju..KOPAONIK - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji..."Vlada mora da pristupi...

Nastavak na Kurir...

Vlada mora da pristupi merama štednje

Izvor: Beta Video, 06.Mar.2012

KOPAONIK - Premijer Srbije Mirko Cvetković: Vlada mora da pristupi merama štednje (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Cvetković: 2012. biće još teža

Izvor: Večernje novosti, 06.Mar.2012

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković danas je na 19. biznis forumu izjavio da Vlada mora da se pridržava mera štednje i da je neophodno držati se deficita budžeta

Nastavak na Večernje novosti...

Cvetković: Štedećemo, ali ne na račun plata i penzija

Izvor: Danas, 06.Mar.2012

Februarski podaci ukazuju na pad budžetskih prihoda i ako se takav trend nastavi i u martu, prihodi će biti ispod planiranih, što znači da će vlada morati da posegne za merama štednje. Moramo da se držimo predviđenog budžetskog deficita, jer uoči izbora nije moguće praviti rebalans, mada je...

Nastavak na Danas...

Bajatović: Nova vlada ne treba da bude velika

Izvor: S media, 07.Mar.2012, 01:01

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ocenio je večeras da nova Vlada Srbije ne treba da bude velika i da bi trebalo da usvoji nove mere za razvoj industrije...Bajatović se zalaže da premijer u novoj vladi mora biti "jaka politička ličnost", dok bi preostali deo novog sastava vlade činili...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.