CVETKOVIĆ: VLADA SRBIJE MORA DA ŠTEDI

Izvor: Kurir, 06.Mar.2012, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CVETKOVIĆ: VLADA SRBIJE MORA DA ŠTEDI

Premijer dodao i da analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju

KOPAONIK - Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da Vlada Srbije mora da se pridržava mera štednje, s obzirom na okolnosti u kojima posluje privreda u zemlji.

"Vlada mora da pristupi merama štednje, da se držimo zadatog deficita budžeta, imajući u vidu da njegov rebalans ne možemo napraviti, jer se nalazimo pred izborima", rekao je Cvetković >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na otvaranju 19. Biznis foruma na Kopaoniku.

On je kazao da su sve sugestije sa sa tog skupa ekonomista dobrodošle u kreiranju ekonomske politike Vlade Srbije.

Cvetković je rekao da su za 2012. godinu smanjene projekcije privrednog rasta, pa je tako nova prognoza da će rast biti između nula i 0,5 odsto.

Cvetković je rekao i da uprkos uvreženim mišljenjima analize pokazuju da je Srbija kroz krizu prošla bolje nego većina zemalja u okruženju, da je bila ataraktivnija za strane investicije od većine tih zemalja i da se nije zaduživala za isplaćivanje plata i penzija.

Cvetković je istakao, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu, da su za ocenu uspešnosti prolaska zemlje kroz krizu korišćena dva merila - kretanje BDP i poređenje sa time koliko su uspešne bile okolne zemlje.

Kada se posmatra kumulativna promena BDP, u periodu krize, od 2008. do 2011. godine, vidi seda je u tom pogledu najbolje prošla Makedonija, pa za njom slede BIH i Srbija.

Kad je reč o privlačnosti naše zemlje za strane investicije, analize pokazuju da je Srbija među državama u okruženju na trećem mestu, posle Rumunije i Bugarske i sa nivoom ulaganja, koja su značajno iznad okolnih zemalja, rekao je Cvetković.

On je naveo i da su se kontraverze pojavile oko pitanja da li se Srbija proteklih godina zaduživala za plate i penzije, odnosno da li su ta sredstva išla u tekuću potrošnju.

Cvetković je ukazao da ako se za period od 2008. do 2011. godine uporedi iznos zaduženja zemlje i kapitalnih ulaganja, vidi se da je iznos za investicije bio veći, što znači da se Srbija nije zaduživala za plate i penzije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.