Izvor: Politika, 23.Sep.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari narodne tradicije

Festival kulturno-umetničkih društava Vojvodine, održan u Vrbasu, po broju učesnika i kvalitetu programa nadmašio sve dosadašnje

Vrbas – Više od devedeset kulturno-umetničkih društava iz svih vojvođanskih opština, sa oko dve hiljade članova, nastupilo je na 35. festivalu folklornih tradicija ove pokrajine, održanom minulog vikenda u Vrbasu. Na ovoj reprezentativnoj manifestaciji izvorne igre i pesme, običaja, zdravičara, starih zanata i kulinarskih specijaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << predstavljeno je bogato kulturno nasleđe 26 nacionalnih zajednica, koliko ih živi u ovom delu Srbije. Takva etno-muzikološka raznovrsnost ne postoji nigde u Evropi.

Od petka po podne do nedelje duboko u noć trajala je maratonska revija autentičnog narodnog stvaralaštva, uglavnom na prostranoj pozornici u Velikoj dvorani Centra za fizičku kulturu, na kojoj su se smenjivale folklorne i pevačke grupe, dok je na platou ispred ovog zdanja priređen svojevrsni sajam narodnih rukotvorina i starih zanata. Na dvadesetak štandova najzastupljeniji su muzički instrumenti, narodne nošnje, pletiva, vezovi, razni ukrasi, keramičko posuđe i predmeti za domaćinstvo, maštovito kreirani „baš kao što nekad bejaše“. Na izložbi starih jela posetioci su, uz degustaciju, mogli uživati u ukusu i mirisu karakterističnim za već pomalo zaboravljene bakine kuhinje, a ni slatkiša – liciderskih srca, bombona svilenih i gumenih, pa ni štrudli raznih nije manjkalo.

U atraktivnom folklorno-muzičkom delu programa viđeni su, kroz zanimljive koreografije, scenski prikazi drevnih svadbarskih i žetelačkih običaja, nadigravanja mlađarije u kolu, devojačkih i momačkih natpevavanja na poselima…Preplitali su se mađarski čardaš i crnogorski oro, ličko gluvo kolo i ukrajinski hopak, bunjevačko kolo i sremski bećarac, pa rusinska dolja i šumadijski moravac… Nastupilo je 140 izvođačkih grupa, različitog uzrasta, čiji su članovi, odeveni u živopisne narodne nošnje, odslikavali svu raskošnost kulturne mape Vojvodine.

– Okupili su se ovde, na jednom mestu, čuvari tradicije Srba starosedelaca u Vojvodini, potomci kolonista iz vrletnih predela Crne Gore, Hercegovine, Krajine, Like, Banije i Korduna, kao i brojnih nacionalnih manjina koje baštine kulturu i tradiciju svojih matičnih država – rekao je Savo Mučibabić, predsednik Saveza amatera Srbije, nagoveštavajući da ova manifestacija treba da dobije međunarodni karakter, sa učešćem kulturno-umetničkih društava iz svih zemalja u okruženju iz kojih vodi poreklo znatan deo stanovništva Vojvodine.

Prema oceni koreografa Ljubomira Vujčina, rukovodioca Folklornog ansambla „Vrbas“, ovakve smotre su najbolja potvrda da se sve veći broj mladih „s puno entuzijazma i ljubavi posvećuje čuvanju od zaborava i afirmaciji istinskih vrednosti i tradicije nasleđene od predaka“.

A da je konkurencija bila žestoka kazuje i činjenica da stručni festivalski žiri ni do juče po podne nije mogao da se opredeli koji će ansambli i s kakvim programom predstavljati Vojvodinu na Smotri folklornih tradicija Srbije, koja će se drugog oktobarskog vikenda održati u Topoli. Pravilo da se za tu manifestaciju odabere pet najboljih kulturno-umetničkih društava, sva je prilika, ovoga puta biće prekršeno, budući da je broj finalista „Panonskog vašara“ koji zavređuju da se pojave na republičkoj smotri znatno veći.

P. Koprivica

objavljeno: 24.09.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.