Crvi u musliju

Izvor: Blic, 31.Jan.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crvi u musliju

Sanitarna inspekcija po­d­neće prijavu za privredni prestup protiv firme „Simin-Simin" u čijem su dijetetskom proizvodu „Granč musli - Mediteran" pronađeni beli crvi. Radica Nikolić, načelnik inspekcije, kaže da su ove životinjice nađene u pakovanju od 500 grama ovog korn fleksa sa suvim grožđem, ali da ovom proizvodu rok upotrebe nije istekao. Ovo pakovanje muslija kupljeno je u niškom „Merkatoru", posle čega je povučena cela količina iz prodaje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Naša sugrađanka koja je pronašla crve u ovom musliju je prvo pojela sa mlekom jednu šolju ovih pahuljica, a primetila je da ih ima tek kada je pokušala da ih iz kese prespe u teglu. Od 30 kutija ovog muslija koliko je stiglo u „Merkator", zatekli smo 14 što znači da je 16 prodato. Na licu mesta su ljudi iz ovog hipermarketa otvorili sedam kutija i u dve su našli crve. Mi ćemo podneti prijavu, sud će odlučivati o eventualnoj kazni, a sledi utvrđivanje kako su crvi dospeli u „Mediteran Granč musliju" - ističe Radica Nikolić.

Epidemiolog Bratislav Tiodorović, član republičke ekspertske grupe za zarazne bolesti, kaže da je opasnost po zdravlje usled konzumiranja crva, minimalna.

- Želudačna kiselina obi­čno odmah razloži takvu ma­­teriju, ali preporučujem sv­ima koji sumnjaju da su probali taj musli da se jave lekaru. Pretpostavljam da su se crvi razvili usled ne is­poštovanih pravila čuvanja i distribucije. Ponavljam da je opasnost po zdravlje takoreći nemoguća, bez obzira na to što je neprijatna jer kod nas nema afričkih ili azijskih crva koji ozbiljno mogu da uzdrmaju zdravstveni sistem - kaže Tiodorović.

U preduzeću „Simin-Simin" u Futogu kažu da su upoznati sa nalazima sanitarne inspekcije, kao i time da su u njihovim proizvodima u objektima „Merkatora" i „Tuša" pronađeni crvi, odnosno moljci. Direktor proizvodnje Jelana Simin kaže da se trude da ovakvih slučaja ne bude, ali da je problem što moljci polažu svoja jaja u većinu sirovina koji idu u musli.

- Moljci su specifični i kada polože jaja u neki od sirovina, badem, jabuku, grožđu i slično to se ne može otkriti jednostavno i nije vidljivo golim okom, a kako ih ne tretiramo hemijski jer proizvod treba da bude prirodan i ekološki dolazi do njihovog razvitka ukoliko nisu dobro čuvani i na propisanoj temperaturu. Mi redovno, sa novosadskim Institutom za prehrambene tehnologije kontrolišemo proizvode, ali dešavaju se ovakvi slučajevi. Ono što je najvažnije, da potrošači lako primete ukoliko je došlo do razvoja moljaca i mogu odmah da traže zamenu proizvoda - kaže Jelena Simin.

Prema njenim rečima, mesečno proizvode oko 15 tona mesečno muslija i tek u nekoliko slučajeva je došlo do ove pojave od 2002. godina kada su počeli sa radom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.