Crni vikend na srpskim drumovima, kako povećati bezbednost dece?

Izvor: RTS, 13.Feb.2017, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crni vikend na srpskim drumovima, kako povećati bezbednost dece?

Proteklog vikenda je u više udesa na putevima u Srbiji poginulo pet osoba, a među nastradalima ima i dece. Stručnjaci kažu da je neophodno voditi računa pri prevozu dece, i koristiti pasivne i aktivne bezbednosne sisteme. Iz saobraćajne policije apeluju na vozače da u zoni škola uspore i poštuju ograničenje brzine, jer su se đaci danas vratili u klupe. Istovremeno najavljuju da će biti pojačane kontrole brzine, jer će zbog praznika i saobraćaj biti intenzivniji. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Strašni udesi obeležili su prošlu nedelju. U Boru je vozač, krećući se suprotnim smerom u kružnom toku, teško povredio pet osoba i sebe lišio života. U nesreći na Ibarskoj magistrali poginulo je osmogodišnje dete, a na putu Kikinda–Zrenjanin tri osobe su poginule zbog progrešnog skretanja. U Upravi saobraćajne policije preduzimaju sve što je u njihovoj moći da spreče da do ovakvih nesreća dođe.

Međutim, broj automobila iz godine u godinu raste, pa je teško sa sadašnjim kapacitetima kontrolisati saobraćaj. Za poslednjih pet godina, Srbija je dobila 450.000 putničkih vozila više, i na drumovima ukupno ima malo manje od dva miliona vozila. Takav porast mora pratiti i odgovarajuća opremljenost MUP-a, koji će uskoro početi i pojačanu kontolu brzine u noćnim uslovima.
"Analizom smo utvrdili da se skoro trećina udesa desi u periodu od šest posle podne do šest sati ujutru, a čak 50 odsto poginulih pogine baš u tom periodu", kaže Boban Milinković iz Saobraćajne policije.
Stručnjaci upozoravaju da se mora voditi računa o tome kako se prevoze deca u automobilu.
"Decu treba prevoziti u dečijim sedištima, koristeći sve pasivne sisteme bezbednosti, ali ih treba voziti i danju, kada je temperatura veća i kada je bolja preglednost, kada ima više svetlosti", ističe Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Prema statistici, najveći broj udesa desi se za vikend, kada je saobraćaj gušći. Ove nedelje ne radi se zbog Dana državnosti, pa stručnjaci upozoravaju vozače da smanje brzinu i pojačaju koncentraciju, jer nas posle duže zimske pauze očekuje lepše vreme bez padavna, što je, nažalost, mnogima podsticaj da voze brže.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.