Čovečanstvo je gladno

Izvor: Vostok.rs, 19.Avg.2011, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čovečanstvo je gladno

19.08.2011. - Ovako je bilo kao i pre 40 godina

Svetske cene hrane skočile su za 33% u poređenju sa julem prethodne godine i približile su se vrhuncu iz 2008. godine, a rezerve hrane su bitno smanjenje. Takve podatke o svom mesečnom prihodu navela je Svetska banka. Pri čemu, po mišljenju njenih analitičara, bitnu ulogu u jačanju inflacije imalo je uvećanje cena kukuruza, šećera i pšenice. Komantarišući nastalu situaciju, predsednik Svetske banke Robert Zelik izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je da visoke cene namirnica, kao i rezrerve hrane koje se nalaze na nivou nižem od običnog svedoče o tome da i dalje ostajemo u zoni opasnosti, u kojoj najosetljivije grupe stanovnika stradaju najviše.

Najosetljiviji kontinent je Afrika. Ovde gladuje preko 12 miliona ljudi, a na ivici umiranja nalazi se preko tri i po miliona. Kritinka situacija je u takvim zemljama kao što su Somalija, Kenija, Etiopija, Džibuti, izazvana ne toliko rastom cena žitarica koje već dostigle vrhunac, već i sušom koja je obuhvatila region i neprekidnim oružanim sukobima.

Ali čak u onim državama čijim stanovnicima glad ne preti, deo stanovnika već smanjuje svoj meni i odustaje od nekih namirnica. Ostrva stabilnosti praktično nema, govori ekspert Ekonomske ekspertske grupe Marija Kataranova, mada ima zemalja gde situacija oko hrane i rasta cena ne deluje kritično. U njih spada Rusija, dodaje ekspert.

U svetu situacija je nemirna, ali bar unutar zemlje nema problema, koji su postojali ranije. I nadaćemo se da će cene, ako i ne budu padale, dostići nivo do prošlogodišnjeg poskupljenja i neće rasti takvim tempom koji su bili u drugoj polovini prošle godine. Što se tiče ostalih zemalja, gde je i tako kritična situacija oko hrane, a to je u prvom redu afrički kontinent, gde se stanovništvo suočava sa gladi, ove godine će biti posebno teško.

Dobar rod žitarica i drugih kultura nije samo u Rusiji, već i na farmama Evrope, SAD, Argentine, Brazila. Oni za sada spasavaju svet od kolapsa koji se približava. Ali problem je u drugom: oni ne popunjavaju svetske strateške rezerve hrane. Na primer, na današnji dan rezerve kukuruza čine svega 13% neophodne norme. Tako loše su stajale stvari samo pre 40 godina.

Osim toga bitno se smanjuje poljoprivredna grana. Nije povoljno baviti se proizvodnjom hrane, pošto ovde nema bitnih prihoda kao u industrijskom sektoru, da ne govorimo već o nafti i gasu ili o finansijskom sektoru.

Aktualni nedostatak namirnica i porast cena ozbiljno je zvono čovečanstvu, smatraju eksperti. U perspektivi situacija može da utiče na oružane kofnlikte svetskih razmera. U krajnjoj liniji u svom lokalom vidu oni su mogli da se vide u nedavnim sukobima u Tunisu i Egiptu i u još aktualnom ratu u Libiji.

O tome da će nedostatak hrane dovesti do socijalnih konflikata, govore i eksperti Svetske organizacije za hranu UN. Oni su uveli specijalni indeks koji označava zavisnost uvećanja cena hrane od nivoa socijalne napetosti. Ako on premaši 215 jedinica u zemlji započinje ustanak.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.