„Četvrti talas otpuštanja u „ATB Severu”

Izvor: Politika, 01.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Četvrti talas otpuštanja u „ATB Severu”

Od kada je austrijski „A-tek” u decembru 2004. kupio subotičku fabriku elektromotora, otkaze je dobilo blizu 1500 radnika

Subotica – Za 172 radnika Fabrike elektromotora „ATB Sever" od juče je zatvorena kapija preduzeća. Proglašeni su tehnološkim viškom nakon što je poslovodstvo odlučilo da ukine kompletne proizvodne linije koje su bile vezane za izradu malih elektromotora. Pomenuta 172 radnika „ATB Severa" pridružila su se armiji od hiljadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ljudi, koliko ih je od početka godine u Subotici ostalo bez posla.

Inače, ovo je četvrti veliki talas otpuštanja radnika „ATB Severa” od kada je 31. decembra 2004. austrijska firma Mirka Kovača „A-tek" postala vlasnik subotičke fabrike.

– Poslovodstvo otpuštanja pravda potrebom restrukturisanja proizvodnje i na sve naše prigovore kaže da je smanjena prodaja, te u skladu sa tim treba prilagoditi i broj radnika – kaže za „Politiku" Ilija Tulumović, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici, podsećajući da je u trenutku privatizacije u fabrici bilo 2150 radnika, a nakon ovog poslednjeg otpuštanja na spisku zaposlenih je njih 990. Zapravo, podeljeno je 1500 otkaza, ali je u međuvremenu primljen jedan broj novih radnika.

Planirano je da se ovde preseli deo proizvodnje ove multinacionalne kompanije iz Češke i da Subotica postane jedan od regionalnih centara „A-teka". To se nije dogodilo, naprotiv, postavljene proizvodne linije su u međuvremenu odnete iz „ATB Severa". Zbog toga su ovde uvereni da je austrijski biznismen dobio signale iz austrijske vlade da sačuva pogone i zaposlene u matičnoj državi, a da teret krize podnesu fabrike izvan Austrije i Nemačke.

A. I.

[objavljeno: 02/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.