Čestitke povodom Svetskog dana Roma

Izvor: RTS, 07.Apr.2018, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke povodom Svetskog dana Roma

Državni zvaničnici uputili su čestitke povodom Svetskom dana Roma, 8. aprila.
Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić čestitala je 8. april - Svetski dan Roma.
"Vlada Republike Srbije posvećena je kontinuiranom unapređenju položaja romske manjine u našoj zemlji. Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pripadnika romske manjine u Srbiji", poručila je Brnabićeva.
"Ostajemo posvećeni građenu bolje budućnosti i društvu jednakih šansi za sve građanke i građane", navodi se u čestitki premijerke Brnabićeva.
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je poručila da je vlada iskreno posvećena unapređenju položaja romske zajednice i njihovom uključivanju u sve sfere društva.
Mihajlovićeva je podsetila da je vlada usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu.
"Danas možemo biti ponosni jer smo napravili pomake u poboljšanju stambenih uslova, broj pedagoških i zdravstvenih medijatora je povećan, a sve više romske dece završava srednje škole i upisuje fakultete", poručila je Mihajlovićeva.
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, čestitao je Međunarodni dan Roma svim pripadnicima romske nacionalne zajednice i rekao da kao društvo radimo na tome da se podigne svest o problemima sa kojima se Romi suočavaju.
"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je mnogo toga uradilo kada je u pitanju poboljšanje uslova života Roma u Srbiji. Napravljen je veliki pomak, ali postoji još mnogo toga u planu. Kroz sprovođenje antidiskriminacionih politika, nastojaćemo da stvorimo povoljan ambijent za efikasno obezbeđivanje zaštite svih nacionalnih manjina, od bilo kog vida diskriminacije", istakao je ministar Đorđević, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je svim pripadnicima romske nacionalnosti poručio da je taj dan posebna prilika da se ukaže na probleme sa kojima se Romi suočavaju, kao i da se proslavi njihova bogata kultura.
Mirović je naglasio da je Pokrajinska vlada iskreno posvećena sprovođenju svoje, javno deklarisane politike u oblasti prava svih nacionalnih manjina u AP Vojvodini.
Direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović istakla je da je prethodnu godinu obeležio kontinuitet u realizaciji aktivnosti u oblasti inkluzije Roma i Romkinja kako na nacionalnom, tako i na nivou jedinica lokalne samouprave gde žive pripadnici romske nacionalne manjine, saopštila je Kancelarija.
"U realizaciji aktivnosti predviđenih Akcionim planom Vlade za primenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja rade resorna ministarstva, gradovi i opštine, i organizacije civilnog društva, Nacionalni savet romske nacionalne manjine, kao i predstavnici romske zajednice", navela je Paunovićeva. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Čestitke povodom Svetskog dana Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2018

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je 8. april - Svetski dan Roma, svim pripadnicima romske nacionalnosti i poručio da je ovaj dan posebna prilika da se ukaže na probleme sa kojima se Romi suočavaju, kao i da se proslavi njihova bogata kultura...Mirović je naglasio da je Pokrajinska...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.