Čestitke povodom Svetskog dana Roma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čestitke povodom Svetskog dana Roma

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović čestitao je 8. april - Svetski dan Roma, svim pripadnicima romske nacionalnosti i poručio da je ovaj dan posebna prilika da se ukaže na probleme sa kojima se Romi suočavaju, kao i da se proslavi njihova bogata kultura.

Mirović je naglasio da je Pokrajinska vlada iskreno posvećena sprovođenju svoje, javno deklarisane, politike u oblasti prava svih nacionalnih manjina u AP Vojvodini.

U tom smislu, Pokrajinska vlada realizuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << različite mere za unapređenje položaja Roma, od podrške Nacionalnom savetu romske nacionalne manjine u Vojvodini radi očuvanja i unapređenja nacionalnog identiteta, kulture, jezika, zatim u oblasti obrazovanja, informisanja, pa do toga da poseban sektor obavlja poslove koji se odnose na primenu strategije za integraciju Roma u sve sfere društva. Na taj način se doprinosi vidljivosti, a samim tim i rešavanju problema sa kojima se romska populacija sreće.

Premijerka Brnabić čestitala Svetski dan Roma

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić čestitala je danas 8. april - Svetski dan Roma.

"Vlada Republike Srbije posvećena je kontinuiranom unapređenju položaja romske manjine u našoj zemlji. Svetski dan Roma podseća nas na važnost stvaranja jednakih uslova za obrazovanje, zapošljavanje i kvalitet života svih pripadnika romske manjine u Srbiji", poručila je Brnabić.

"Ostajemo posvećeni građenu bolje budućnosti i društvu jednakih šansi za sve građanke i građane", navodi se u čestitki premijerke Brnabić.

Mihajlovićeva čestitala Svetski dan Roma

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je Svetski dan Roma i poručila da je vlada iskreno posvećena unapređenju položaja romske zajednice i njihovom uključivanju u sve sfere društva.

Mihajlović je podsetila da je vlada usvojila Strategiju za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, kao i Akcioni plan za njeno sprovođenje, sa posebnim osvrtom na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu.

"Danas možemo biti ponosni jer smo napravili pomake u poboljšanju stambenih uslova, broj pedagoških i zdravstvenih medijatora je povećan, a sve više romske dece završava srednje škole i upisuje fakultete", poručila je Mihajlović.

Istakla je da je zadatak vlade da pripadnike te zajednice zaposli, da omogući svima koji polažu prijemni ispit da upišu fakultet, kao i da se obezbede romski koordinatori u svakoj instituciji.

"Važno je i da čitav proces spustimo na lokalni nivo, jer bez saradnje sa gradovima i opštinama nećemo imati rezultat", smatra Mihajlović, koja je i predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije.

Kako je navela, cilj vlade je i da se, kroz udruženi napor celog društva, unapredi položaj Roma - kako bi se smanjile nejednakosti koje postoje između pripadnika te zajednice i ostatka stanovništva.

Ona je dodala i da se Srbija na putu evropske integracije pridružila zemljama članicama EU kada je reč o socijalnom uključivanju Roma, što, dodaje, osigurava nastavak saradnje, kao i nastavak evropske podrške našoj zemlji.

"Poruka svim Romima i Romkinjama je da je Srbija vaša zemlja, te da ćemo se zajedno sa vama boriti za jednaka prava i bolju budućnost naše dece", poručila je ministarka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.