Češka potpisala ugovor za nabavku helikoptera UH-1Y i AH-1Z

Izvor: TangoSix.rs, 16.Dec.2019, 10:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka potpisala ugovor za nabavku helikoptera UH-1Y i AH-1Z

Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je da je u četvrtak 12. decembra u Pentagonu, prilikom sastanka češke i američke delegacije koje su predvodili ministri odbane Lubomir Metnar i Mark Espero, između SAD i Češke potpisan ugovor o nabavci 8 višenamenskih helikoptera UH-1Y Venom i 4 borbena helikoptera AH-1Z Viper za potrebe češkog Ratnog vazduhoplovstva.
Američki predlog međuvladinog sporazuma Češka je prihvatila u obliku razmene pisama >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << ponude i prihvatanja (LOA – Letter of Acceptance), vrednost helikoptera je 650 miliona dolara bez PDV-a, to će se otplaćivati do 2024. godine a kako je izjavio češki ministar odbrane Lubomir Metnar, dobijena je cena koju plaća američka vojska. On je rekao da će helikopteri biti u službi češke vojske do kraja 2023. godine.
U cenu je osim helikoptera, uračunata i početna obuka pilotskog i tehničkog osoblja, rezervni delovi, različita oprema, simulator za obuku kao i naoružanje i municija. Ono što je češki ministar istakao je da je traženo da u ovom programu snažno učestvuju češke firme, zahtevano je da to bude u vrednosti 30 procenata ukupnog ugovora a, kako je izjavio Metnar, dobijeno je i više od toga. Kako je saopšteno sporazumi između proizvođača helikoptera Bell-a i čeških kompanija LOM Praha, VTÚ, Ray Service, Aero Vodochody i VR Group već su potpisani.
Američki State Department odobrio je prodaju helikoptera UH-1Y Češkoj još oktobra 2017. godine, tada je planirana nabavka 12 ovakvih helikoptera a u igri se tada spominjao i italijanski AW139M. Međutim februara 2018. tender je, kako je zvanično saopšteno, poništen kako bi se redefinisale specifikacije za odabir novog tipa helikoptra. Ipak smatra se da je tome doprinelo i to što tada novoizabrana vlada nije imala dovoljno vremena da donese plan finanijske podrške projektu.
Postupak kupovine ponovo je pokrenut početkom ove godine a pojedini češki mediji objavili su da se sigurno kupuje helikopter američke proizvodnje i da je najverovatnije da je favorit Black Hawk. Juna ove godine SAD su zvanično ponudile 12 helikoptera UH-60M za 570 miliona dolara i 8 UH-1Y i 4 AH-1Z za 630 miliona dolara. Češka je avgusta meseca donela odluku da se nabave UH-1Y i AH-1Z, 12 kupljenih helikoptera se smatraju samo prvom etapom nabavke jer postoje planovi da se kupi ukupno 30-35 letelica koje bi u češkoj vojsci zamenile ruske transportne Mi-8 i Mi-17 kao i desantno-jurišne Mi-35.
Češka je postala prvi strani kupac helikoptera UH-1Y Venom koji se proizvodi od 2007. godine a jedini dosadašnji korisnik jesu američki Marinski korpusi (USMC) koji su poslednji od 160 naručenih helikoptera dobili aprila 2018. godine. Kada je u pitanju AH-1Z Viper, Češka je treći strani naručilac ovog tipa helikoptera. Prvi je 2015-2016. to postao Pakistan koji je naručio 12 primeraka ali mu, zbog obustavljanja vojne pomoći SAD, helikopteri za sada nisu isporučeni i uskladišteni su. 2018. godine 12 AH-1Z naručio je i Bahrein sa rokom isporuke 2022-2023. USMC je 2006, kada je počela proizvodnja AH-1Z naručila 255 helikoptera od kojih 218 novoproizvedenih i 37 primeraka verzije AH-1W dovedenih na nivo AH-1Z. Helikopteri UH-1Y i AH-1Z su strukturno identična 85 procenata.

The post Češka potpisala ugovor za nabavku helikoptera UH-1Y i AH-1Z appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Stižu venom i vajper: Češka kupuje helikoptere koje koriste američki marinci

Izvor: B92, 16.Dec.2019

Prag -- Ministarstvo odbrane Češke saopštilo je da je u četvrtak potpisan ugovor o nabavci 8 višenamenskih helikoptera UH-1Y venom i 4 borbena helikoptera AH-1Z vajper...Ovaj sastanak češke i američke delegacije predvodili su ministri odbane Lubomir Metnar i Mark Espero. Vrednost helikoptera...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.