Izvor: RTS, 19.Maj.2021, 20:08

Cenom jagoda nisu zadovoljni ni kupci ni proizvođači – kupuju se čak i na komad

Prve jagode sa domaćih plantaža stigle su na pijace. Kupci tvrde da su preskupe i razmišljaju o kupovini jagoda na komad. Proizvođači kažu da je rod prepolovljen zbog vremenskih prilika.
Jagode sa blačkih plantaža već deset dana stižu na pijace, ali je potražnja za njima mala.

Cenom nisu zadovoljni ni kupci ni proizvođači. Za jedne je preskupo, a za druge nedovoljno.
"Ova godina je loša. Ne možemo da se nadamo nekom rodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << A i cenu nemamo, i to je veliki problem za nas seljake i proizvođače. Mraz nas je uništio i ne možemo da platimo faktički ni troškove proizvodnje", kaže Dragi Jezdić iz Kaševara kod Blaca.
U selima u okolini Blaca ima više od sto plastenika u kojima se gaje jagode. U opštini Blace jagodom je zasađeno više od stotinu hektara.
Miloš Jovanović iz Kaševara dobio je subvencije opštine Blace za nabavku opreme i plastenika. Sada ga muči to što za jagodu prve klase nema sigurnog kupca.
"To jeste baš veliki problem, jer nikad se ne zna koja će cena da bude i šta će da bude. Cena je počela od 350 dinara. Juče smo imali neku ozbiljniju berbu. To je otišlo na 200 dinara. Znači, pala je cena drastično", priča Miloš Jovanović iz Kaševara,
Bojan Nikolić iz poljoprivredne stručne službe Blace, navodi da su nakupci problem, odnosno neorganizovan otkup te prve jagode iz plasteničke proizvodnje.
"Već ova kasnije, na otvorenom, postoje hladnjače ovde koje otkupljuju i imaju neke standardne cene", ističe Nikolić.
Slična situacija biće i sa cenom ostalog voća na domaćem tržištu, jer su vremenske prilike s početka proleća umanjile rod i nanele velike štete, pre svega jagodastom voću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.