Čelnici opštine pretili novinaru smrću

Izvor: Blic, 22.Nov.2008, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelnici opštine pretili novinaru smrću

KURŠUMLIJA - Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine, i Branislav Jovanović, zamenik predsednika Skupštine opštine, sa desetak ratnih veterana, pripadnika organizacije „Toplički gvozdeni puk" iz Kuršumlije upali su preksinoć oko 21 sat u lokalnu televiziju i pretili Slavku Saviću, uredniku TV Kuršumlija da prestane sa emitovanjem emisija u kojima kritikuju ratne veterane inače će biti ubijen. Dejan Milošević, zamenik predsednika opštine i lider rezervista u Kuršumliji, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da su oni samo upozorili urednika da ne iznosi uvrede na račun rezervista.

Kulminacija sukoba lokalne TV Kuršumlija i ratnih veterana, koji traje već dva meseca, sinoć je dostigla vrhunac.

- Oko 21 sat u prostorije televizije, u režiji, upali su vičući, urlajući, zamenik predsednika opštine Dejana Milošević, njegov prijatelj zamenik predsednika Skupštine Kuršumlija Branislav Jovanović i pet vojnih rezervista, gde sam se ja sa svojim sinom Čedomirom, direktorom Televizije Kuršumlija, nalazio - kaže Slavko Savić.

Po Savićevim rečima, povređeni izjavama gosta u studiju Halida Gašića, pretili su mu smrću i njegovoj porodici ako se još samo jednom pomene ime nekog od njih, posebno Dejana Miloševića.

- Kazali su da će da ubiju mene, moju porodicu i pominjali bombu kašikaru. U jednom momentu hteo sam da pozovem policiju, međutim - držali su nas zatvorene u studiju dok ne postignemo dogovor - rekao je povodom incidenta Slavko Savić, vlasnik TVK, dodajući da mu je rečeno da će on i porodica biti likvidirani ukoliko ne prestane da emituje emisije u kojima se iznose detalji o pljački koja se desila prilikom raspodele ratnih dnevnica.

S druge strane, zamenik predsednika opštine i lider ratnih veterana u Kuršumliji Dejan Milošević negira da su ratni veterani upali u TV Kuršumlija i izrekli pretnje.

- Mi smo otišli u lokalnu televiziju da ih upozorimo da prestanu sa vređanjem nas i naših porodica, ali tom prilikom nismo nikome pretili. Bili smo samo revoltirani jer se već duže vreme sa ove televizije iznose neistine o nama - rekao je Milošević.

U međuvremenu, ovaj slučaj je prijavljen policiji koja je, kako „Blic" saznaje, pokrenula istragu.

Dejan Milošević je potvrdio da su u policiji na informativnom razgovoru bila sva sedmorica članova udruženja veterana. Prema njegovim rečima, SO Kuršumlija je ranije više puta pismeno molila TV Kuršumliju da „prestane da objavljuje neistine" o raznim malverzacijama lokalnih funkcionera i udruženja „Gvozdeni puk".

- Međutim, TV Kuršumlija se oglušila na dopise, pa su borci bili prinuđeni da lično odu i zamole vlasnika TV da prestane sa objavljivanjem neistina. Mi jesmo ušli u lokalnu TV i samo smo upozorili vlasnika ove televizije da prestane sa ovim, ali nikome nismo pretili - rekao je Milošević. On je rekao da je SO Kuršumlija dodelila novoformiranoj TV „Most" 360.000 dinara za edukaciju kadrova, kao i da je vlasnik TV Kuršumlija Slavko Savić tražio da dobije isti iznos od opštine, ali da je to odbijeno i da su od tada „počeli sukobi".

Osuda NUNS-a i ANEM-a

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje preksinoćni upad dvojice opštinskih funkcionera u prostorije RTV Kuršumlija u pratnji petorice ljudi i traži zaštitu i javnu osudu ovog čina. NUNS podseća da je uređivačka politika medijskih kuća u ingerenciji uredničkih kolegijuma i da je svaki pokušaj pritiska na medije kršenje Ustava i zakonom zagarantovanih medijskih sloboda.

ANEM ukazuje da pretnja koju su lokalni funkcioneri izneli i zabrana da im se imena pominju u programima RTV Kuršumlije sprečava građane te opštine da budu informisani o radu svoje lokalne samouprave. Takođe, to predstavlja i povredu obaveze organa lokalne samouprave i lokalnih funkcionera da informacije o svom radu učine dostupnim javnosti.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.