CVET FENIKSA: Evo zašto je Natalijina ramonda simbol Dana primirja

Izvor: NaDlanu.com, 11.Nov.2015, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CVET FENIKSA: Evo zašto je Natalijina ramonda simbol Dana primirja

Cvet koji je dobio ime po kraljici Nataliji Obrenović, specifičan je jer može da preživi sve.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu, Republika Srbija obeležava na današnji dan, 11. novembra.

Ovaj dan je proglašen kao državni praznik i dan kada će funkcioneri, političari, novinari i javne ličnosti nositi amblem Natalijine ramonde, simbola Dana primirja.

Natalijina ramonda, poznata i kao cvet feniksa, otkrivena je 1884. godine, a u našem >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << narodu postala poznata zahvaljujući Josifu Pančiću.

Ovaj cvet je postao simbol 11. novembra, s obzirom na njegovu višestruku simboliku.

Natalijina ramonda je cvet koji je dobio ime po kraljici Nataliji Obrenović, a jedna od njenih glavnih karakteristika jeste što može ponovo oživeti uz malo vode, iako potpuno uvene.

Posebna simbolika ogleda se u tome što se ovaj cvet može naći na planini Nidže, čiji je najviši vrh Kajmakčalan, poprište čuvene bitke naših vojnika iz Prvog svetskog rata.

Nastavak na NaDlanu.com...






Povezane vesti

Ramonda Natalija simbol primirja

Izvor: RTS, 11.Nov.2015

Simbol Dana primirija u Prvom svetskom ratu je cvet veoma retke biljke Ramonde Natalije koju, kako stručnjaci navode, kao i srpsku državu karakterišu izdržljvost i sposobnost oporavka iz veoma teških uslova. Biljka, posvećena kraljici Nataliji Obrenović, otkrivena je u okolini Niša pre...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.