CRNA GORA Posao prvo domaćim državljanima, pa tek onda strancima

Izvor: Blic, 01.Nov.2015, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNA GORA Posao prvo domaćim državljanima, pa tek onda strancima

Zakon koji ograničava zapošljavanje stranaca u Crnoj Gori, a čija je primena bila odložena zbog turističke sezone, počeo je od danas da se primenjuje, potvrđeno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Zakon proritet daje domaćoj radnoj snazi i nalaže poslodavcima da strance zapošljavaju samo ukoliko na evidenciji Zavoda za zapošljavanje nema traženog kadra ili ako evidentirani odbijaju posao.

Propis je usvojen uoči turističke sezone, ali je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << primena odložena zbog burnog reagovanja poslodavaca, koji su procenili da sistem nije pripremljen za primenu takvog propisa.

Zakon predviđa sankcija za poslodavce u slučaju da objave oglas za posao pre pribavljanja potvrde nacionalnog Zavoda za zapošljavanje.

Crna Gora je lider u regionu po broju sezonaca. U šest zemalja regiona prošle godine je strancima izdato 57.500 dozvola za rad, od čega 31.000 u Crnoj Gori.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Crna Gora: Počinje puna primena Zakona o strancima

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2015

Zakon o strancima počeće danas u Crnoj Gori da se primenjuje u celini, pošto su stupila na snagu i preostala tri njegova člana, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva rada i socijalnog staranja...Radi se o članovima zakona kojima se propisuje ograničenje za zapošljavanje stranaca, potvrda Zavoda...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.