Bujica srušila most kod Ljubovije, žandarmerija u Osečini, vanredna situacija u četiri opštine

Izvor: RTS, 22.Jun.2020, 17:59

Bujica srušila most kod Ljubovije, žandarmerija u Osečini, vanredna situacija u četiri opštine

Zbog velikih padavina raste nivo reka u zapadnoj Srbiji. Na gornjem toku Zapadne Morave i na Kolubari očekuje se veći porast. Popodne se kod Osečine izlio Jadar i poplavio oko 150 kuća i nekoliko privrednih objekata. Proglašena je vanredna situacija u Osečini, Krupnju, Loznici i Ljuboviji, gde je trenutno najkritičnije jer je Ljuboviđa poplavila centar varošice i 500 domaćinstava. Ta reka je srušila i most na magistralnom putu. U prekidu je saobraćaj na više regionalnih puteva. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Bujica je srušila most preko reke Ljuboviđe, u blizini ušća u Drinu, na magistralnom putu Ljubovija-Bajina Bašta, javlja dopisnik RTS-a.

Ugroženo je još pet mostova. Saobraćaj je u prekidu, a voda preti da iščupa i bandere na samom magistralnom putu.
U Ljuboviji je poplavljeno najmanje 500 domaćinstava. Nivo reke je za 60 centimetara viši nego u vreme poplava pre šest godina.
Povređenih nema. Stanovništvo nije evakuisano, već se samo povuklo na spratove. Nadležne službe su na terenu, pune se džakovi sa peskom.
Stanovništvu u slivu Jadra naređeno je da izmeste nameštaj i tehniku iz prizemnih delova kuća jer se iz pravca Krupnja i Osečine očekuje veliki poplavni talas. 

Nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, ministar policije Nebojša Stefanović uputio je dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar.
Do izlivanja je došlo usled bujičnih poplava, koje su posledica većih padavina u prethodna 24 sata.
Pripadnici SVS-a, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i Opštinskog štaba za vanredne situacije, prate dešavanja na terenu i spremni su da reaguju i u slučaju potrebe za evakuacijom stanovništva, saopštio je MUP.
Poplavni talas Jadra se iz Osečine kreće ka Loznici, zbog čega je gradonačelnik Loznice proglasio vanrednu situaciju.

U mestu Ljubovija na putu Gračanica-Ljubovija obustavljen je saobraćaj zbog izlivanja reke Ljuboviđe, saopštilo je Javno preduzeće Putevi Srbije.
Fotografije korisnika društvenih mreža iz Valjeva, Loznice i Krupnja pokazuju da su vodostaji reka u ovim gradima uznemirujući i da, ukoliko se padavine nastave, može doći do poplava. 
Zbog obilnih padavina, u Banji Badanji kod Loznice izlila se reka Cernica i ugrozila rad tog lečilišta.

Pored Cernice, izlilo se još nekoliko manjih reka, Žeravija, Štira, Trbušnica, koje su poplavile oranice, kao i dvorišta nekoliko domaćinstava, ali voda nije ušla u kuće. 
U delu opštine Koceljeva u 13 sati proglašena je vanredna situacija zbog izlivanja reke Tamnave i njene pritoke Kozarice.
Najteža situacija je i donjem Crniljevu i selu Kamenica gde je Tamnava probila nasipe i poplavila domaćinstva, javlja reporter RTS-a.
U prekidu je državni put od Koceljeve, preko Donjeg Crniljeva ka Osečini. Preventivno je evakuisano nekoliko porodica. 
Lokalna samouprava angažovala je svu raspoloživu mehanizaciju, a na terenu su i ekipe "Srbija vode".
Nadležni su na terenu i prate situaciju.
Kolubara pod kontrolom, izlila se ObnicaReka Kolubara, čiji je vodostaj porastao usled obilnih padavina, je pod kontrolom, izjavio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović i dodao da se jedino Obnica izlila u pojedinim delovima, ali da stanovništvo nije ugroženo.
"Kolubara je pod kontrolom, ona je izašla iz minor korita. Obnica je jedina reka koja se izlila u nekim delovima prigradskih naselja, ali stanovništvo nije ugroženo jer je poplavila pomoćne objekte u delovima, gde ne žive ljudi", rekao je Gvozdenović za Tanjug.
Kada je reč o drugim rekama, naveo je da su povećanog vodostaja, ali da je situacija za sada pod kontrolom. 
Očekuju se obilne padavine narednih dana Posle nekoliko dana neizvesnosti zbog porasta vodostaja Tamiša, očekuje se da nivo te reke opadne. Međutim, i dalje je na snazi vanredna odbrana od poplava na više od 60 kilometara nasipa.
RHMZ upozorava da će na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave danas i sutra biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa.

Na Jasenici i Kubršnici očekuje se dostizanje upozoravajućih nivoa.
Danas se iznad većeg dela Srbije, kao i u pojedinim delovima Beograda, očekuje da padne i četrdeset litara za 24 časa, a u zapadnoj Srbiji i više od 60 litara.
Sutra se obilne padavine očekuju u centralnim i južnim predelima.
Crvenimeteoalarm na snazi je za teritoriju Zapadne Srbije, a u ostatku Srbije važe narandžasti i žuti meteoalarm.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izlili se Jadar i Cernica, prete Drina, Kolubara i Morava

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2020

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio je, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije Predragom Marićem, dodatne pripadnike tog sektora i Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće ugrožene usled izlivanja reke Jadar...Pripadnici...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.