Izvor: RTS, 22.Nov.2021, 18:48

Brnabićeva o pretnjama novinarki iz Zrenjanina: Prijaviti da bi nadležni mogli da reaguju

Premijerka Ana Brnabić izjavila je, na pitanje novinara šta će država učiniti povodom pretnji koje je dobila novinarka "Vojsa" zbog izveštavanja o "Linglongu", da svaka pretnja upućena novinarima prvo mora da se prijavi nadležnim organima da bi oni mogli da reaguju.
"Te pretnje se prijave i nadležni organi odmah reaguju. Tužilaštvo ima obavezu da reaguje u prvih sedam dana i tako se i radi. Takođe, imam jednom mesečno sastanak sa Radnom grupom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za bezbednost i zaštitu novinara, na kojoj pratimo koliko je bilo tih pretnji i kako se po njima postupalo", rekla je Brnabićeva.
Istakla je da "niko nema transparentniji sistem od Srbije u slučaju pretnji ili napada na novinare".
Molim da prijave te pretnje i onda ćemo dalje postupati, poručila je premijerka.
Na pitanje da prokomentariše to što su kineski radnici u "Linglongu" ometali novinare u radu i blokirali im put, predsednica Vlade je rekla da i to treba da se prijavi da bi država mogla da reaguje, kao i da veruje da je MUP i reagovao tamo gde je trebalo da reaguje.
Na konstataciju novinara da je u tom slučaju bila ugrožena Ustavom zagarantovana sloboda kretanja, Brnabićeva je rekla da ne može da govori o pojedinačnim slučajevima.
"Ja bih tu ostala i pozvala pripadnike MUP i čekala da oni reaguju. Ako nisu (novinari) to uradili - kako onda MUP može da im obezbedi slobodu kretanja", rekla je Brnabićeva.
Redakcija Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) iz Novog Sada objavila je na svom sajtu da njihova novinarka iz Zrenjanina Ivana Gordić dobija pretnje nakon izveštavanja o teškim uslovima života u kojima se nalaze radnici zaposleni na izgradnji kineske fabrike guma "Linglong". 
Pogledaj vesti o: Zrenjanin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Brnabić: Niko nema transparentniji sistem nadgledanja u slučaju pretnji novinarima

Izvor: Danas, 22.Nov.2021

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da jednom mesečno ima sastanak sa Radnom grupom za bezbednost i zaštitu novinara, gde se mesečno utvrđuje koliko je i koje su bile pretnje i kako se po tim pretnjama postupalo.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.