Izvor: RTS, 18.Avg.2020, 17:14

Brnabić: Postrojenje u Vinči najava za nova ulaganja u ekologiju

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je radove na izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči i izjavila da taj projekat najavljuje mnogo veću pažnju i ulaganja u zaštitu zivotne sredine u narednom periodu.
Brnabićeva je izgradnju postrojenja obišla u društvu zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića, izvršnog direktora "Beo Čista Energija" Filipa Tila, kao i predstavnika finansijskih institucija koje su izdvojila sredstva za izgradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << postrojenja.

Premijerka je istakla da je izgadnja postrojenja u Vinči jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine, ne samo u Beogradu već u čitavoj Srbiji, pre svega što će se višedecenijski problem odlaganja čvrstog otpada u Beogradu rešiti u skladu sa evropskim standardima, čime će, dodaje, biti unapređen kvalitet života građana.
Taj projekat će, kako je dodala, najaviti mnogo veća ulaganja u zaštitu životne sredine za čime, kako kaže, Srbija mnogo kasni, ali je i pokazala spremnost da se satim problemima bori pošto je osnovala Ministarstvaozaštite životne sredine.
Brnabić je navela da se paralelno sa tim projektom u zemlji rade i projekti na prečišćavanju otpadnih voda.
Osim toga, dodala je, u okviru programa "Srbija 2025", država će izdvojiti milijardu evra za projekte u oblasti zaštite životne sredine.
Projekat izgradnje postrojenja za preradu otpada u Vinči ima model javno-privatnog partnerstva, rekla je Brnabićeva i dodala da bi taj model trebalo u budućnosti mnogo više da se koristi.
"Taj projekat je i dobar primer kako možemo da podstaknemo da privatne kompanije rade s državom i lokalnom samoupravom, kako bi imali veći učinak za društvenu zajednicu u kratkom vremenskom periodu", rekla je Brnabićeva.
Dodala je da je taj projekat važan za rast BDP-a i da se radovi na njemu nisu zaustavljavali ni tokom krize kovidom-19.
Projekat  vredan 370 miliona evraProjekat je vredan 370 miliona evra i trenutno je na njemu angažovano više od 300 radnika, dodala je premijerka.
"Očekujem da ćemo 2022. godine ponovo doći ovde da proslavimo ovu uspešnu priču i da damo novi standard za upravljanje čvrstim otpadom u Beogradu, ali i primer drugim lokalnim samoupravama u zemlji", navela je ona.
U septembru 2017. zaključen je Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za pružzanje usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada i izgradnje postrojenja za tretman i odlaganje komunalnog otpada, sa konzorcijumom kompanije SUEZ iz Francuske i ITOČU iz Japana.
Te dve kompanije su se udružile s još jednim partnerom, investicionom fondom Margarite iz Luksembra, i formirali su domaću kompaniju "Beo Čista Energijia doo", čiji je posao da realizuje sve obaveze privatnog partnera po ugovoru o javno-privatnom partnerstvu.
Osnivači domaće kompanije uložili su oko 80 miliona evra, sklopili su Ugovor o finansiranju sa međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i austrijskom razvojnom bankom (OeEB) u vrednosti oko 30 miliona evra.
I vlada Kanade je obezbedila 20 miliona evra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BRNABIĆ: Postrojenje u Vinči jedan od najznačajnijih projekata u oblasti zaštite životne sredine! FOTO

Izvor: Kurir, 18.Avg.2020

Premijerka Srbije Ana Brnabić obišla je danas radove na izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči i izjavila da taj projekat najavljuje mnogo veću pažnju i ulaganja u zaštitu zivotne sredine u narednom periodu.

Nastavak na Kurir...

VINČA VIŠE NEĆE GORETI, A BEOGRAD SMRDETI Radovi na najvećoj deponiji ubrazni, svi rokovi precizirani

Izvor: Press, 19.Avg.2020, 11:18

Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je obišla radove na izgradnji postrojenja za preradu otpada u Vinči, izjavila je da to postrojenje, koje će biti završeno 2022. godine, najavljuje mnogo veću pažnju i ulaganja u zaštitu životne sredine u narednom periodu. ...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.