Brankica Janković: Neophodno uključivanje žena u sistem bezbednosti

Izvor: RTS, 11.Sep.2017, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brankica Janković: Neophodno uključivanje žena u sistem bezbednosti

Neophodno je intenzivnije uključivanje žena u sistem bezbednosti, od nacionalnog do lokalnog nivoa, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.
Brankica Janković je održala set predavanja na seminaru posvećenom saradnji institucije na čijem je čelu i Narodne skupštine Srbije sa posebnim osvrtom na rad Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u organizaciji misije OEBS-a u Srbiji.

Jankovićeva je kroz svoja predavanja poručila da je osim uključivanja žena u sistem bezbednosti, neophodno i uključivanje teme rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u shvatanje koncepta bezbednosti.
"Rodna ravnopravnost je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj društva u celini, a posebno na nivou lokalnih zajednica, gde žene još nisu uključene u dovoljnoj meri u sistem bezbednosti", rekla je Jankovićeva, navodi se u saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je istakla važnost kontinuirane saradnje institucije Poverenika sa Narodnom skupštinom.

Govoreći o ulozi i radu Poverenika u sprovođenju politika rodne ravnopravnosti u institucijama sektora bezbednosti, Jankovićeva je predstavila slučajeve iz prakse i aktivnosti u vezi sa primenom novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije UN 1325 Žene, mir, bezbednost 2016-2020.
Na otvaranju skupa, pored poverenice, govorili su i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i šef Odeljenja za demokratizaciju Jan Luneberg.
Učesnici seminara bili su narodni poslanici i poslanice, članovi i članice više skupštinskih odbora, kao i predstavnici civilnog sektora.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Jankovićeva i ombudsman BiH o daljoj regionalnoj saradnji

Izvor: RTS, 12.Sep.2017, 11:51

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković razgovarala je u Beogradu sa ombudsmanom BiH Ljubinkom Mitrovićem, u cilju jačanja regionalne saradnje pred konferenciju u Zagrebu koja će biti održana krajem oktobra. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.