Brankica Janković: Neophodno uključivanje žena u sistem bezbednosti

Neophodno je intenzivnije uključivanje žena u sistem bezbednosti, od nacionalnog do lokalnog nivoa, rekla je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Brankica Janković je održala set predavanja na seminaru posvećenom saradnji institucije na čijem je čelu i Narodne skupštine Srbije sa posebnim osvrtom na rad Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, u organizaciji misije OEBS-a u Srbiji.

Jankovićeva je kroz svoja predavanja poručila da je osim uključivanja žena u sistem bezbednosti, neophodno i uključivanje teme rodne ravnopravnosti i zaštite od diskriminacije u shvatanje koncepta bezbednosti.

"Rodna ravnopravnost je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj društva u celini, a posebno na nivou lokalnih zajednica, gde žene još nisu uključene u dovoljnoj meri u sistem bezbednosti", rekla je Jankovićeva, navodi se u saopštenju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica je istakla važnost kontinuirane saradnje institucije Poverenika sa Narodnom skupštinom.

Govoreći o ulozi i radu Poverenika u sprovođenju politika rodne ravnopravnosti u institucijama sektora bezbednosti, Jankovićeva je predstavila slučajeve iz prakse i aktivnosti u vezi sa primenom novog Nacionalnog akcionog plana za primenu Rezolucije UN 1325 Žene, mir, bezbednost 2016-2020.

Na otvaranju skupa, pored poverenice, govorili su i predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović, predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović i šef Odeljenja za demokratizaciju Jan Luneberg.

Učesnici seminara bili su narodni poslanici i poslanice, članovi i članice više skupštinskih odbora, kao i predstavnici civilnog sektora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво