Bradić: Država ne treba da utiče na rad medija

Izvor: Studio B, 13.Okt.2010, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bradić: Država ne treba da utiče na rad medija

Ministar kulture i informisanja Nebojša Bradić izjavio je danas da država ne treba da učestvuje u radu medija, već mora da stvara uslove za njihov neometan i kvalitetan rad.

Bradić je na skupu o položaju štampanih medija u regionu rekao da država sme da učestvuje u kreiranju uslova za rad medija toliko da ne pređe osetljivu granicu kada joj se može zameriti da se meša u njihov rad.

"Ministarstvo kulture nastojaće da ima što aktivniju ulogu u stvaranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << povoljnog ambijenta za razvoj medija, ali će se odreći svakog upliva u uređivačku politiku", rekao je Bradić.

On je dodao da će resorno ministarstvo, ukoliko je to nužno, reagovati na ugrožavanje zakonima zagarantovanih prava pojedinaca i grupa i osnovnih postulata javnog informisanja.

Bradić je rekao da to ministarstvo sa posebnom pažnjom uvažava primedbe i sugestije o izradi Medijske strategije, kao bazičnog dokumenta za uređenje medijske scene Srbije.

Dodao je da će Ministarstvo kulture podržati rad Saveta za štampu, samoregulatornog tela koje je zaduženo za arbitriranje u kršenju profesionalnih i etičkih normi i jačanju ugleda profesije.

"Jedan od ključnih momenata u njegovom funkcionisanju, za koji se država svakako zalaže iako to nije u njenom domenu, je bolja saradnja između medija i novinarskih udruženja", rekao je Bradić.

Predstavnik Asocijacije medija Veselin Simonović rekao je da se nada da će Savet za štampu uskoro početi da radi i da se trenutno razmatraju načini finansiranja tog samoregulatornog tela zaduženog za štampane medije.

On je dodao da Asocijacija medija, udruženje koje okuplja izdavače, neće dozvoliti da država učestvuje u finansiranju Saveta za štampu, bez obzira na ponuđeni iznos.

Ističući da je jedan od najvećih problema izdavača nepoštovanje postojećih zakona, Simonović je naveo da je na intervenciju tog udruženja Republička radiodifuzna agencija prošle godine podnela 25 prekršajnih prijava protiv nacionalnih emitera, koje do danas nisu rešene.

Simonović je rekao da je Medijska strategija važna, ali da Asocijacija medija nije uključena u njenu izradu, jer se protivi uvodnom materijalu koji su izradila trojica nezavisnih stručnjaka koja, po oceni tog udruženja, nisu dovoljno kompetentna.

On je rekao da je cilj te asocijacije da učestvuje u raspravi o Medijskoj strategiji, ali da smatra da u to ne treba da budu uključeni i predstavnici novinarskih udruženja, već samo medijske kuće i oni koji su za njih poslovno vezani.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bradić: Država ne treba da se meša u rad medija

Izvor: Blic, 13.Okt.2010

Ministrastvo kulture nastojaće da ima što aktivniju ulogu u stvaranju ambijenta za razvoj medijskog profesionalizma i pluralizma i da se ne meša u uređivačku politiku, osim kada treba reagovati na ugrožavanje prava pojedinaca, grupa i osnovnih postulata javnog informisanja, rekao je danas ministar...

Nastavak na Blic...

Samo finansijski nezavisni mediji mogu biti objektivni

Izvor: Blic, 14.Okt.2010, 01:10

Samo finansijski nezavisni mediji mogu da budu objektivni u svom izveštavanju. Mediji u Srbiji, ali i regionu suočavaju se sa novim izazovima koju im je nametnula kriza, ali i novi informacioni tokovi - zaključak jučerašnjeg prvog regionalnog "Medija pres samita" održanog u beogradskom hotelu "Kontinental"....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.