Izvor: B92, 07.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić bez struje

Kostolac -- Samohrani otac sa šestoro dece u selu Ostrovo kod Kostolca proslavlja Božić bez struje, ali sada s krovom nad glavom.

Sedmočlana porodica Lomparević, koja je 1994. pobegla iz Bosne, tek od nedavno ima krov nad glavom. Šest dečaka i samohrani otac kupili su kuću i četrdesetak ari zemlje u selu Ostrovo kod Kostolca, zahvaljujući donacijama koje je prikupila nevladina organizacija "Sirotan" iz Požarevca.

Iako imaju krov nad glavom i zemlju od koje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će moći da se prehrane, Lomparevići dosta novca tek treba da ulože u obnavljanje kuće i pomoćnih objekata.

Struja je isključena pre petnaestak godina, od kada u njoj niko nije živeo, a za priključak im je potrebno prikupiti još oko 80.000 dinara.

Lomparevići su se godinama selili po kampovima i iznajmljenim sobama. Sada imaju gde da žive.

NVO "Sirotan" vodi brigu o socijalno nezbrinutima, a u toj organizaciji kažu da im je cilj da pomognu i ostalim izbeglicama koji žive u požarevačkim kampovima da se ponovo okuće.

Ideja je da se tim ljudima kupe napuštene kuće u okolnim selima, kojih ima dosta. To nameravaju da učine u saradnji sa Ministarstvom za rad i socijalnu politiku, ali i svim drugima koji imaju načina i želje da pomognu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.