Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borci i invalidi tužili državu

Borci i invalidi tužili državu

Oko 10.000 korisnika boračko-invalidske zaštite u proteklih nekoliko godina tužilo je državu kako bi naplatili dug koji je prema njima napravila bivša Savezna vlada od 1999. do 2002.

Velika većina je sudske sporove dobila, a država će ostalima dug isplatiti u naredne dve godine. Kako objašnjava Slobodan Lalović, ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, invalidi i porodice palih boraca koji su sudske sporove pokrenuli, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a oni nisu završeni, treba da odustanu od tužbi kako bi dobili pare od države, dok će oni koji su dug rešili preko suda biti isključeni iz najavljenog vraćanja duga. Ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca duguje se oko 1,8 milijardi dinara koje će im biti vraćane u jednakim mesečnim ratama. Najmanji iznos duga je 30.000 dinara, a najveći oko 200.000 dinara.

Kada je o borcima reč, država će se u narednom periodu baviti i rešavanjem njihovih stambenih problema. Naime, Vlada Srbije donela je uredbu kojom je predviđeno da se u roku od mesec dana raspiše konkurs za rešavanje stambenih problema ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca. Reč je o 206 stanova koji se u 11 opština u Srbiji grade parama od japanske donacije. Prema Lalovićevim rečima, jedan broj stanova biće gotov i useljen do kraja ove godine, a ostali na proleće. I Vlada Srbije, najavio je on, uključiće se u finansiranje izgradnje stanova za tu populaciju.

R. M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.