Izvor: Danas, 15.Jun.2016, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbena vlada na obuci

Nova Vlada Srbije povremeno će boraviti u kasarni. Borbena vlada na obuci. Jutarnja smotra će, pretpostavljam, biti u pet kako bi premijer uvežbao termin za nagoveštene susreta sa građanima - od nula pet do 22. Treba odmah reći, posebno kada je reč o kasarni, da takav slučaj, barem u Evropi, nije zabeležen u mirnodopsko vreme.

Ali - Aleksandar Vučić je uobičajeno originalan. Odluku o lokaciji obrazložio je uštedom u budžetu, a mogao je sve hotelske troškove pokriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << uštedama na desetinama hiljada predizbornih portala i bilborda. Odista, koliko su oni koštali - stranku ili napokon građane. Vratimo se, ipak, njegovoj predstojećoj komunikaciji sa građanima. Premijer često ističe da je dobio podršku naroda , mada je lako izračunati da je od pedeset odsto izašlih dobio ispod 50 odsto glasova. Milion i osamsto i nešto - što je četvrtina ukupnog biračkog tela Srbije, i to uz sedam pridruženih stranaka.

A kako će građani stići do premijera! Moraće da ustanu u gluvo doba noći da bi došli do Nemanjine, čekati red i - šta. Zašto, uostalom, smatrati premijera kad ima prečih poslova od komunikacije sa njima. Zar Vučić nije mogao da uvede drugi metod za pritužbe građana. Da li će on odgovoriti svima na njihove, pretpostavljam, muke. Ili od njih očekuje neke ode, ka od svojih tabloidnih medija. Moraće u međuvremenu da se pripremi i za novo političko poprište - parlament. U republičkom zdanju svako mu neće biti lagodno kao u prošlom sazivu. Opozicija će biti masovnija i aktivnija, biće manje prilika za ovacije premijeru. Možda je to i najveći Vučićev hendikep odnosno najznačajnija promena u odnosu snaga u parlamentu.

Pokazalo se već na konstitutivnoj sednici da Srbija dobija još jedan rijaliti program - ovog puta na državnom nivou. Takmiči se 27 timova. Premijera je bila dramatična, i pozicija i opozicija su se pozivale na dostojanstvo ali ga i same narušavale. Premijerna sesija je prekinuta u uzavreloj atmosferi. Pažnju su mi posebno, privukle dve izjave Babićevog naslednika na čelu kluba naprednjaka, borbenog Martinovića (u stilu borbena vlada - borbeni parlament, još jedan bivši radikal na isturenoj poziciji SNS. Šešelj bi mogao da bude zadovoljan kako je uzdigao svoje kadete): jedna je da su poslanici redovi a ministri generali, druga da su demokrate u Vojvodini načinili veći zulum od Turaka. Ipak, najšokantnija je optužba Maje Gojković, izrečena u lice predsedavajućem Dragoljubu Mićunoviću, da je prekidom zasedanja "izvršio državni udar".

Predsednik Nikolić je ovih dana rekao da državu ne sme da vodi jedan čovek. Ostalo je nejasno na koga je mislio. Da li se Vučić prepoznao? Jer, na svaki izazov ili incident on se oglašava kao arbitar - od pada helikoptera, preko plagiranih diploma, i nekih tragičnih događanja, do Savamale. Nijedan slučaj nije razrešio ali se u svaki upetljao. Tako i u Savamalu. Zna koliko je, ili nije, bilo fantomki, da su porušeni nelegalni objekti kriminalaca (i sam bi ih, kako je nekoliko puta ponovio, sa zadovoljstvom rušio da je poduhvat izveden danju ) samo "ne zna" ko su bili nalogodavci.

Kad je reč o premijeru - treba razdvojiti dve stvari. Jedna je vezana za rezultate koje Vlada postiže. Ekonomisti ne osporavaju određene uspešne poteze, ali smeta prenaglašen atribut - "najveći u istoriji", a druga su očekivanja - najava "zlatnih godina", najveći rast BDP u Evropi, rekordno smanjen deficit budžeta, desetine hiljada novih radnih mesta, preporod Smederevske železare, pedeset novih stranih investicija, rast plata i penzija. I naravno - Srbija lider u regionu , a odnosi u regionu sve zategnutiji. U stvari, premijer najviše pažnje poklanja budžetu, čime su zadovoljni i MMF i Svetska banka. Budžet je, jasno je ovim poveriocima osnovna briga, standard građana ih baš i ne interesuje bez obzira na to, kao što reče Novak Đoković: "Sramota me je da građanin u Srbiji i žive sa 200 evra mesečno". Novakovu zabrinutost ilustruje i nedavno objavljeni podatak da četvrtina stanovnika Srbije živi na granici siromaštva. Daleko smo ne samo od zlatnih već i srebrnih godina.

Vučić bi morao da ublaži svoj vokabular. Nije lepo da, kako sam reče, "premijer svih građana" - neke oponente , pa čak i lidere odnosno novoizabrane poslanike opozicionih stranaka, naziva banditima, kriminalcima, licemerima, da ostavimo po strani da mu je reč idiot postala najčešća uzrečica. Kao neki plagijat zvuči kad njegov ključni portparol Vulin lideru jedne parlamentarne stranke upućuje pitanje: "Bruko, koliko si miliona maznuo?" Može li tako nešto da se događa u pravnoj državi? Naravno, i opozicija bi morala da se pridržava civilizacijskih normi, budući da i sa te strane stižu neprimerene poruke i uvrede - što se najbolje videlo u postizbornim dešavanjima.

Na udaru su i mediji. Vučić, slično kao i predsednik Nikolić, razvrstava medije na one koji su za ili protiv njega, pri čemu otvoreno favorizuje Pink i Informer. Sa Pinka je poručio da ne želi da gostuje na javnom servisu. Prednost je dao privatnom. Uostalom, sve su glasnije primedbe da je navodna privatizacija bila "oruđe za čistku medija", odnosno disciplinovanje novinara. Aleksandar Vučić je dobio poverenje parlamenta za sastav nove vlade. Čini se da je njegova ključna dilema Dačić - da li sa njim ili bez njega u novom mandatu. Izvesnija je pretpostavljam prva varijanta jer treba osnažiti oslabljenu naprednjačku većinu. U svakom slučaju , Srbija je pred novim izazovima.

Autor je novinar iz Beograda

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.