Borba protiv siromaštva, Srbija još čeka socijalne karte

Izvor: RTS, 23.Okt.2018, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borba protiv siromaštva, Srbija još čeka socijalne karte

Posle brojnih najava i isto toliko odustajanja, Srbija bi do juna ipak mogla da dobije socijalne karte i prateći zakon, najavio je ministar rada Zoran Đorđević. Time bi državna pomoć stizala onima kojima je zaista najpotrebnija, rečeno je na panelu Ekonomskog foruma o borbi protiv siromaštva i nejednakosti.
Već četiri godine u Srbiji se govori o socijalnim kartama. Za dve godine se očekuje da bez >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gomile papira i čekanja pred šalterima socijalna pomoć stigne u prave ruke. Ali prva faza – objedinjavanje svih podataka kojima raspolaže Ministarstvo za rad – biće gotova do polovine 2019, najavljuje resorni ministar.

"Kada budemo sve to uveli, građani će dobijati pomoć po automatizmu, isto tako i gubiti ako se steknu uslovi da oni više nemaju pravo na to", istakao je ministar Zoran Đorđević.
Statistika pokazuje da oko 600.000 ljudi koristi neku vrstu socijalne pomoći, a cilj države je da pomoć dobiju sve osetljive kategorije bez obzira na to da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne. I to će biti moguće uz Zakon o socijalnim kartama.
"Da li će nekom biti manja ili veća socijalna pomoć, da li će neko dobijati neke pomoći koje dolaze iz nekih drugih zakona, zatim da vidimo da li postoji zloupotreba, sve što je sada teško dokazivo. Mi sada zato što je administrativno teško ne možemo da izvršimo kontrolu, pa nam se dešavaju propusti da oni kojima ne treba socijalna pomoć – tu pomoć dobijaju", objašnjava Đorđević.
Za jedanaest godina stopa siromaštva smanjena je za deset godina sa 8,8 odsto na 7,2 odsto. A cilj u Agendi 2030. je, kaže ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović, da se prepolovi broj siromašnih. U najtežem položaju su starije žene i one na selu.
"Na to nam ukazuje podatak da gotovo trećina žena starijih od 65 godina i naviše nema dva para obuće. Činjenicu da žene na selu predstavljaju jednu od najranjivijih grupa imali smo u vidu u promeni Zakona o finansijskoj podršci porodici", ukazala je ministarka Đukić Dejanović.
Propisom su prvi put dobile pravo na porodiljsko, mada na njega čekaju šest meseci duže od ostalih. Broj siromašnih je smanjen, primećuju i u Svetskoj banci.
"Dobra vest je da je privredni rast nastavljen. Prema našim procenama treba da dostigne 3,5 odsto ove godine. Dakle, prognoze su sve optimističnije. To je posledica buma u prvih šest meseci sa ekonomskim rastom od 4,9 odsto. Tržište rada je zabeležilo veliko poboljšanje, budući da je u prvoj polovini godine jedan odsto više građana dobio posao", naveo je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.
Nijedna odgovorna vlast ne želi da se njeni građani suočavaju sa egzistencijalnim problemima, kažu u Vladi i dodaju da sve što se radi od evrointegracija, podsticanja privrede, reformi državne uprave, pravljenja registara stanovništva, ima za cilj obezbeđivanje istih uslova za sve i sprovođenje nulte tolerancije prema zloupotrebama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.