Šarić u Srbiji oprao preko milijardu evra

Izvor: Blic, 09.Apr.2010, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarić u Srbiji oprao preko milijardu evra

Beograd - Grupa Darka Šarića (40), osumnjičena za šverc kokaina iz Južne Amerike, u Srbiji je oprala, prema podacima srpskih istražnih organa, oko milijardu i 350 miliona evra zarađenih od prodaje droge, saznaje „Blic“.

- Finansijska istraga je do sada otkrila imovinu vrednu oko 100 miliona evra. Prema operativnim podacima, ovaj narko-klan je uneo u Srbiju milijardu i 350 miliona evra i zato je to najvažnija istraga koju vodi Specijalno tužilaštvo. Deo novca koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bez puno posrednika prebačen u legalne tokove lakše se otkriva. Veoma je moguće i da deo novca, koji je završio u privatnim džepovima, nikad neće biti otkriven - kaže izvor „Blica" blizak istrazi.

Šarićeva grupa je od prodaje droge, po procenama srpskih istražnih organa, zaradila do pet milijardi evra. Taj novac su, osim u Srbiju, ulagali u Crnu Goru i neke zapadnoevropske zemlje.

- Jedan deo novca korišćen je da rašire svoju mrežu i uticaj jer su bili kokainski snabdevači zapadne Evrope - kaže izvor „Blica".

Prema podacima istrage Šarić je sklopio dogovor sa pojedincima iz vlasti u Crnoj Gori, o čemu je „Blic" pisao. Dogovor je bio da će im od svake ture droge isplaćivati milion evra i da kokain neće distribuirati u Crnoj Gori, ali da zauzvrat dobije logističku podršku.

- Šariću je obezbeđivana nesmetano pranje novca kroz pojedine banke u Crnoj Gori, transferi preko of-šor kompanija, kao i veze sa političkim vrhom - kaže izvor „Blica" blizak istrazi.

Istraga protiv Šarićeve grupe započeta je zaplenom 2,7 tona kokaina, što je bio deo samo jedne isporuke. Procenjuje se da je u poslednjih nekoliko godina svakog meseca organizovano po nekoliko takvih tura.

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala nedavno je podnelo zahtev za oduzimanje većinskog paketa akcija preduzeća koje je, između ostalog, vlasnik hotela „Putnik" i „Vojvodina" u Novom Sadu. U pitanju je zahtev, kako saznajemo, za najveću pojedinačnu zaplenu od kada je na snazi Zakon o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela od 1. marta 2009. Hoteli u Vojvodini su kupovani preko preduzeća „Palić". Prema podacima Agencije za privredni registar preduzeće „Palić" je imalo početni kapital od preko šest miliona evra. Kako saznaje „Blic", uskoro će biti podnet zahtev i za oduzimanje hotela „Palić" u Subotici.

Prema nezvaničnim informacijama, hoteli „Putnik" i „Vojvodina" su kupljeni uz pomoć Neboše Jestorovića, nekadašnjeg direktora preduzeća „Futura plus" koje je bilo u vlasništvu Stanka Subotića Caneta. Istražni organi sumnjaju da je s postavljanjem Jestorovića za direktora „Future plus" tada to preduzeće prešlo u Šarićeve ruke po dogovoru između njega i Subotića. Finansijska istraga protiv Šarićeve grupe obuhvatila je Subotića, koji se sumnjiči za pomaganje u pranju novca.

Optužnica do kraja sledeće nedelje

Prema saznanjima „Blica", Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal će do 17. aprila podići optužnicu koja će se odnositi samo na šverc kokaina. Njom će biti obuhvaćen Darko Šarić i ostali osumnjičeni za šverc droge, ali ne i oni koji se terete za pranje novca.

- Finansijska istraga će trajati još dugo i lista osumnjičenih nije konačna. Tek će se otkrivati nova preduzeća i nova imena - kaže izvor „Blica".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarić oprao milijardu evra

Izvor: S media, 09.Apr.2010

Grupa Darka Šarića (40), osumnjičena za šverc kokaina iz Južne Amerike, u Srbiji je oprala, prema podacima srpskih istražnih organa, oko milijardu i 350 miliona evra zarađenih od prodaje droge, saznaje Blic. ..Finansijska istraga je do sada otkrila imovinu vrednu oko 100 miliona evra, navodi...

Nastavak na S media...

Šarić oprao više od milijardu evra

Izvor: B92, 10.Apr.2010, 01:20

Beograd -- Grupa Darka Šarića je u Srbiji oprala, prema podacima istražnih organa, oko milijardu i 350 miliona evra zarađenih od prodaje droge, piše "Blic"... Finansijska istraga je do sada otkrila imovinu vrednu oko 100 miliona evra, piše "Blic". Prema operativnim podacima, ovaj narko-klan je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.