Izvor: Politika, 12.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za ajvar

Kako porodica Bureković iz Čikaga organizuje uvoz hrane iz Srbije u Ameriku

Nema gotovo nijednog praktičnog pitanja o izvozu srpske hrane na američko tržište na koje Gordana Bureković iz Čikaga ne zna odgovor. Postavši specijalista za ovu oblast poslednjih nekoliko godina, kada je uspela da sagleda sve teškoće i muke sa kojima se suočavaju ambiciozni privrednici u Srbiji, Gordana je nedavno, uz pomoć i saradnju USAID-a i IRD-a, ponudila svojevrstan vodič "Kako izvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prehrambene artikle na tržište SAD", u kome je sistematizovala neophodne informacije za svakoga ko bi želeo da se okuša preko bare.

– U vodiču je sadržano ono osnovno što svako mora da zna kada pravi proizvod za koji smatra da može da ima prođu na američkom tržištu – veli, prisećajući se svojih prvih koraka u ovom poslu po dolasku u Čikago 2000. godine.

Suština čitave priče na američkom tržištu su strogi i precizni propisi koji imaju za cilj da zdravstveno zaštite potrošače od svake vrste bioterorizma. Oni predviđaju odgovarajuću proceduru – od prijavljivanja za izvoz i određivanja američkog partnera u tom poslu, obeležavanja proizvoda, navođenja nutricionističkih vrednosti, informacija o osnovnim sastojcima i kalorijskim vrednostima, oblikovanja ambalaže...

– U prvo vreme radili smo samo na takozvanom etničkom tržištu, ali smo onda počeli da se širimo i po čitavoj Americi. Naruku nam je išlo i to što je veliki broj ljudi sa prostora bivše SFRJ došao u Ameriku, posebno iz Bosne. Naši prvi kontakti u Srbiji bili su s "Takovom", "Bambijem", "Suncem" iz Zrenjanina, registrovala sam sve velike firme za koje sam smatrala da će imati prođu na američkom tržištu – priča Gordana, bivša direktorka pravne službe u PTT "Srbija" i beogradska studentkinja iz Slavonskog Broda, koja nije ni slutila da će joj susret sa drugom iz detinjstva Aleksom Burekovićem, sada već uspešnim poslovnim čovekom koji je kao Srbin iz Hrvatske u Čikago stigao mnogo ranije, u potpunosti promeniti život.

Burekovići danas biznis šire po čitavoj Americi baveći se velikoprodajom više od hiljadu različitih prehrambenih proizvoda sa prostora bivše SFRJ, postali su relevantna firma u svojoj oblasti za Ameriku, najavljujući ekskluzivne ugovore za američko i kanadsko tržište s najvećim i najtraženijim proizvođačima, kao što su "Bambi", "Knjaz Miloš", "Crvenka" i mnogi drugi.

– Osnovno za sve potencijalne izvoznike jeste da se povinuju standardima i pravilima koja važe za američko tržište, da se upoznaju sa njima, potom moraju da budu dobrog i ujednačenog kvaliteta, a naročito je važan marketing. Pravili smo promocije proizvoda besplatno, sve akcije smo odrađivali sami, ali često nismo imali razumevanje proizvođača. Događalo nam se da dovedemo proizvod na američko tržište, uradimo marketing i promocije, a čim ga ustoličimo na gondolama u prodavnicama, onda se oni okreću drugim distributerima – veli.

Svojevremeno su Burekovići tako otvorili nastup najčuvenije srpske mineralne vode na američkom tržištu, a kada su zatražili da budu ekskluzivni uvoznik partneri iz Srbije su se okrenuli nekom proizvođaču klavira i biznismenu čija je specijalnost – gvožđe.

S prepoznatljivom ženskom pedantnošću Gordana brine o svim detaljima. Čula je, veli, da su Slovenci preduzeli ozbiljne korake da ajvar postane njihov brend i zbog toga se – nervira. Mnogo više, utisak je, nego svi ovdašnji stručnjaci kojima bi to trebalo da bude posao, jer, budući da je reč o zaštiti intelektualne svojine, lako je moguće da će pod tim imenom izvoziti samo oni koji ga zaštite i formalno pravno proglase svojim. Ne čini je srećnim ni česta pojava da se naši privrednici zadovoljavaju u poslu time što će im isporuka biti na vreme plaćena, a brigu o svemu ostalom prepuštaju Burekovićima. Zajednički i osmišljen marketing, dogovor o konkurentnim velikoprodajnim cenama i još ponečemu teško se postiže, veli Gordana, ali se izgleda i tu navike menjaju.

– Dobar primer naše poslovne saradnje je "Gavrilović" iz Petrinje, sa kojim radimo mesne nareske, paštete, gotova jela, i to i za kanadsko tržište. Istovremeno, nekoliko vrlo uspešnih firmi iz okoline Arilja i Ivanjice, pretežno proizvođači smrznute hrane, kiselog programa i peciva, pokazuju visoku profesionalnost koja najavljuje dobar nastup u SAD – ističe Gordana, koja je otvorena za sve inicijative i za nove poslove.

Radivoje Petrović

[objavljeno: 12.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.