Izvor: Blic, 14.Avg.2009, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biće otkrivena imena 25 lekara koji su preterali sa receptima

Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) spreman je da Lekarskoj komori Srbije prosledi imena 25 lekara za koje postoji sumnja da su vršili zloupotrebe sa izdavanjem lekova na recept, izjavio je juče pomoćnik direktora Zavoda Vladan Ignjatović.

Ignjatović je rekao da je u utorak u Zavod stigao dopis Lekarske komore u kome se traže imena lekara i dokazi kako bi nadležni organi odlučivali o osnovanosti optužbi i naglasio da je naložena pojačana kontrola u zdravstvenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << centrima u Srbiji kako bi se sprečile dalje zloupotrebe. On je dodao da je saradnja u obostranom interesu kako bi se sankcionisalo kršenje propisa nekolicine ljudi koji takvim radom blate lekarsku profesiju i one koji svoj posao obavljaju kako treba.

Ignjatović je rekao da je reč o 25 lekara za koje postoji sumnja da su neracionalno prepisivali lekove i podsetio na činjenicu da su u prva četiri meseca ove godine prepisani recepti za dva i po miliona kutija lekova više nego u istom periodu prošle godine, što je načinilo trošak od tri milijarde dinara. U saopštenju Lekarske komore ranije dostavljenom medijima navodi se da je Komora imena zatražila u skladu sa nadležnostima i javnim ovlašćenima te ustanove koje se odnose na izdavanje, produžavanje i oduzimanje licenci, "a direktno podstaknuti izjavama u medijima koje su davali direktor i portparol Zavoda” pre nekoliko dana.

Ignjatović je objasnio da se dešavalo da jedan lekar sam sebi prepiše lekove u velikim količinama i da se, kako je naveo, "samim tim postavlja pitanje šta se dalje čini sa tim lekovima”.

Kada lekar gubi licencu

Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članu 197, koji se odnosi na oduzimanje licence zdravstvenom radniku, u stavu 3, članu 6 predviđa da Komora oduzima zdravstvenom radniku licencu... ukoliko u obavljanju zdravstvene delatnosti zloupotrebi sredstva zdravstvenog osiguranja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.