Beogradska berza u senci dužničke krize

Izvor: Glas javnosti, 08.Okt.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beogradska berza u senci dužničke krize

BEOGRAD - Glavni razlog za dvonedeljni pad Beogradske berze je strah investitora od nove krize u svetu zbog čega ne žele da se upuštaju u nove investicije, za sada će čekati i vrlo retko ulagati, ocenili su domaći analitičari.

Saradnik internet portala makroekonomija.org Draženko Lukač izjavio je da objašnjenje za pad prometa Beogradske berze treba tražiti u makroekonomskim kretanjima u zemlji, a jedan od razloga je i strah od dužničke krize koja je zahvatila svet.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<
U bliskoj budućnosti, Lukač očekuje "totalnu apatiju" kod prodaje i tražnje za hartijama od vrednosti na Beogradskoj berzi, naglašavajući da nema nagoveštaja da će se domaća berza uskoro oporaviti, niti treba očekivati dolazak velikih investitora.

Lukač smatra da je srpsko finansijsko tržište "plitko", jer se na njemu trguje malim brojem akcija, u odnosu na razvijene regionalne i svetske berze, tako da se svako pomeranje na tim tržištima odražava i na Beogradsku berzu, ali sa zakašnjenjem.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika nedeljnika NIN Milan Ćulibrk, komentarišući konstantni pad Beogradske berze u protekle dve nedelje istakao je da je srpsko finansijsko tržište veoma "plitko" i da burno reaguje na svaku promenu, dok veliki investitori strahuju od nove krize i zato dolazi do pada berzi u regionu i Evropi.

Drugi razlog pada prometa na Beogradskoj berzi je valutni rizik, jer strani investitori moraju devize da menjaju za dinare kada trguju na berzi, a kada prodaju hartije od vrednosti postoji strah da će izgubiti na kursnim razlikama prilikom promene dinara u evre ili dolare, objasnio je Ćulibrk.

Postoji i treći razlog za ustezanje investitora, a to je bojazan da izveštaji o poslovanju firmi, čijim se akcijama trguje na berzi, nisu verodostojni, tako da bi njihovo ulaganje nosilo rizik, smatra Ćulibrk.

"Dok ne dođe do pozitivnog zaokreta na evropskim i svetskim berzama, srpsko tržište će padati", naglasio je Ćulibrk i dodao da će investitori za sada čekati i vrlo retko će ulagati.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.