Izvor: B92, 01.Dec.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd gradi socijalne stanove

Beograd -- Izgradnja objekta sa 20 stanova namenjenih izbeglim i raseljenima iz kolektivnih centara sa teritorije Beograda, počeće na proleće, najavio je Dragan Đilas.

"Trudimo se da pomognemo svima koji nemaju dovoljno i kroz rebalans bužeta jedinu stvar koju povećavamo su upravo sredstva za socijalnu zaštitu", rekao je Đilas.

Prema Đilasovim rečima, grad će deo kredita koje dobija za infrastrukturu, bulevare, mostove, izdvajati za izgradnju socijalnih stanova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer u sadašnje vreme ima jako puno ljudi koji nemaju dovoljno.

Đilas je dodao da grad i partneri sa kojima se realizuje projekat - Komeserijat za izbeglice, Gradski centrar za socijani rad, UNHCR, Fondacija Ana i Vlade Divac nemaju nameru da stanu po završetku tog posla.

Gradski sekretarijat je prvi put ove godine za one koji su izgubili status izbeglica izdvojio kvotu od 50 neprofitnih stanova, rekao je Đilas i dodao da će se gradska vlast i sledeće godine truditi da pomogne svima u skladu sa mogućnostima.

"Mi smo u Beogradu u socijalne stanove uselili više od 200 porodica, u toku je konkurs za 82 stana. Skoro 1.100 porodica je kroz neprofitne stanove dobilo mogućnost smeštaja a do kraja godine uselićemo još 92 porodice", rekao je gradonačelnik.

Na teritoriji Beograda ima sedam kolektivnih centara sa 780 korisnika od kojih je više od 500 raseljeno sa Kosova i Metohije.

Ugovor su pored Đilasa potpisali komesar Komesarijata za izbeglice Vladimir Cucić, direktor Gradskog centra za socijalni rad Beograda Snežana Stošković i šef UNHCR-a u Srbiji Eduardo Arboleda.

Izgrađa stambenog objekta, koja bi trebalo da počne u arpilu u Velikom Mokrom Lugu u opštini Zvezdara, omogućena je i zahvaljujući Humanitranom fondu Ana i Vlade Divac.

Projekat je deo napora Vlade Srbije da zatvori kolektivne centre i poboljša životne uslove izbeglica i interno raseljenih.

Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme biće 550.000 dolara, a projekat finansiraju Biro za populacije i migracije vlade SAD a sufinansira UNHCR. Grad će obezbediti građevinsko zemljiste i komunalnu infrastrukturu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.