Na proleće počinje izgradnja 20 stanova za izbegle i raseljene

Izvor: Press, 01.Dec.2010, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na proleće počinje izgradnja 20 stanova za izbegle i raseljene

Izgradnja objekata sa 20 stanova namenjenih izbeglim i raseljenima iz kolektivnih centara sa teritorije Beograda, koji već dve decenije žive bez domova, počeće na proleće. Prema rečima gradonačelnika Dragana Đilasa, grad će deo kredita koje dobija za velike infrastrukturne projekte izdvajati za izgradnju socijalnih stanova. - Trudimo se da pomognemo svima koji nemaju dovoljno i u vreme ove krize kroz rebalans gradskog budžeta jedinu stvar >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << koju maltene povećavamo su upravo sredstva za socijalnu zaštitu. Grad i partneri sa kojima se realizuje projekat - Komesarijat za izbeglice, Gradski centar za socijalni rad, UNHCR, Fondacija "Ana i Vlade Divac" nemaju nameru da stanu po završetku tog posla. Sekretarijat je prvi put ove godine za one koji su izgubili status izbeglica izdvojio kvotu od 50 neprofitnih stanova, a gradska vlast će se i sledeće godine truditi da pomogne svima u skladu sa mogućnostima - istakao je Đilas.On je dodao i da se do sada u socijalne stanove uselilo više od 200 porodica, kao i da je u toku konkurs za 82 stana.
- Skoro 1.100 porodica je kroz neprofitne stanove dobilo mogućnost smeštaja, a do kraja godine uselićemo još 92 porodice - rekao je gradonačelnik.
Na teritoriji grada ima sedam kolektivnih centara sa 780 korisnika od kojih je više od 500 raseljeno sa Kosova i Metohije. Izgradnja stambenog objekta, koja bi trebalo da počne u aprilu u Velikom Mokrom Lugu, u opštini Zvezdara, omogućena je i zahvaljujući Humanitarnom fondu "Ana i Vlade Divac". Projekat je deo napora Vlade Srbije da zatvori kolektivne centre i poboljša životne uslove izbeglica i interno raseljenih. Ukupna vrednost građevinskih radova i opreme biće 550.000 dolara, a projekat finansiraju Biro za populacije i migracije vlade SAD, a sufinansira UNHCR.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.