Izvor: RTS, 16.Jun.2021, 11:04

Beograd, beskućnici u posebnom autobusu mogu da dođu do čiste odeće i pomoći

U blizini Brankovog mosta nalazi se autobus u kojem beskućnici mogu da se okupaju i ošišaju, da dobiju čistu odeću i veš. Takođe, mogu da dobiju i pomoć lekara i socijalnih radnika. Autobus će se nalaziti na više mesta u gradu, a danas je kod Brankovog mosta do 13 časova.
Direktor "Adre" Igor Mitrović rekao je da će oko 500 beskućnika u posebnom autobusu moći da se okupa, ošiša, ostave prljav i dobiju čist veš, da ih lekari pregledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i povežu sa sistemom zdravstvene zaštite, a terenski radnici će im pomoći u rešavanju problema koje imaju.

"Što je najvažnije, da dobiju lična dokumenta i da mogu da se sami izbore za prava koja imaju, na socijalnu pomoć, na zapošljavanje i, naravno, na univerzalnu zdravstvenu zaštitu", rekao je Mitrović.
Dodao je da dnevno usluge autobusa može da iskoristi od 15 do 50 osoba. Za godinu dana pomoć u autobusu potražilo je više od tri hiljade ljudi.
Predviđeno je da autobus, uz podršku USAID-a, radi do februara 2022. godine, a da će se nakon toga boriti za sredstva.
Šenli Pinčoti iz USAID-a je navela da je prethodna godina bila teška za sve, a naročito za ljude koji nemaju dom.
"Zato smo mi u USAID-u počeli novi projekat sa 'Adrom' i Ambasadom Republike Slovačke. Vidimo kako 'Adra' stalno pomaže ljudima bez kuće i mi smo hteli da pomognemo", rekla je Šenli Pinčoti.
Istakla je da je potrebno imati na umu kakva će situacija biti po završetku pandemije.
"Pristup tekućoj vodi i higijenskim i sanitarnim uslugama, zdravstvenoj zaštiti i drugim socijalnim uslugama ostaće od ključne važnosti za beskućnike. Imamo dugoročnu ideju da moramo da pomažemo i dalje", kazala je Pinčoti.
Istakla je da "kada radimo zajedno možemo da postignemo više".
Autobus će menjati lokacije u gradu, a kod Brankovog mosta nalaziće se do 13 časova.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.