Bajati lekovi idu u izvoz

Izvor: TvojPortal.com, 23.Jun.2011, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajati lekovi idu u izvoz

Izvor:dnevnik.rs>>Stanica za odlaganje i transfer farmaceutskog otpada, prva takva u Srbiji, otvorena je juče u Ulici Arse Teodorovića 1 i u njoj će se skladištiti, a potom i izvoziti lekovi s isteklim rokom trajanja. U stanici će raditi zaposleni u Apoteci „Novi Sad”, koja je i inicirala otvaranje, a građani mogu stari farmaceutski materijal da odlože u pomenutu stanicu, a mogu to da učine i u još 33 apoteke novosadske apotekarske ustanove.


Lekovi će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << mereni i klasifikovani po farmakološkim grupama, a zatim transportovani u posebno označenom vozilu.
Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić pozvao je i druge gradove u Srbiji da slede primer Novog Sada i pokažu „jasnu svest za očuvanje životne sredine”.
- Zamislite koliko je do sada tona kardiotonika, sedativa, citostatika i mnogih drugih lekova završavalo u prirodi, a samim tim i u ljudskom organizmu, a treba da budemo svesni da je farmaceutski otpad opasan po zdravlje - rekao je Dulić dodajući da vrlo brzo treba odrediti lokaciju za gradnju postrojenja za uklanjanje tog otpada.
Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić pohvalio je Apoteku „Novi Sad” i direktora ove ustanove Dušana Miloševića koji je pored problema izneo i ideju kako ga rešiti. Podsetio je da je nedavno otvoreno postrojenje za reciklažu i za selekciju organskog otpada i da se nada da će uskoro biti obezbeđeno i postrojenje za uklanjanje farmaceutskog otpada.
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović napomenuo je da se u Srbiji godišnje baci 460.000 tona različitog medicinskog otpada, a da čak 90 odsto tog otpada dolazi iz kućne apoteke.
- Otvaranjem ove stanice i postavljanje specijalnih kontejnera pokazujemo visok nivo odgovornosti prema sredini i budućim generacijama - istakao je Jovanović pozivajući sve sugrađane da stare lekove odlože po apotekama i da ih ne bacaju u kanalizaciju i kante za smeće. I. D.

Novi Sadbajati lekovistanica za odlaganje farmaceutskog otpada

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.