BABIĆ: POSLEDNJI ČAS ZA POSLOVNI ZAOKRET U SRBIJI

Izvor: Kurir, 01.Apr.2011, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BABIĆ: POSLEDNJI ČAS ZA POSLOVNI ZAOKRET U SRBIJI

MOKRA GORA - Vlasnik kompanije BNM Internacional Miodrag Babić izjavio je danas da je poslednji čas za poslovni zaokret u Srbiji. On je otvarajući menadžerski "Vivaldi forum" pod nazivom "Poslovni zaokret 2011" na Mokroj Gori rekao da je potrebno da se uključe sve stručne snage kako bi se obezbedio održivi razvoj zemlje.

Babić je kazao da su rast industrijske proizvodnje od tri odsto, prerađivačke industrije od 3,9 odsto, izvoza od 24 i investicija od pet odsto u prošloj godini >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u senci inflacije, pada zaposlenosti i budžetske potrošnje.

Dodao je da je od 2000. do 2010. godine bez posla ostalo 350.000 ljudi i da je stopa nezaposlenosti oko 20 odsto. Prema njegovim rečima, 2009. godine je industrijska proizvodnja bila na nivou od 45 odsto proizvodnje iz 1990, investicije su bile na nivou od 33 odsto a BDP na 80 odsto nivoa iz 1990.

Babić je kazao i da je prerađivačka industrija u stalnom padu, da je 2001. činila 18 odsto BDP a 2009. godine 13 odsto što, kako je istakao, pokazuje slabosti u restrukturisanju i neadekvatnu podršku države toj grani u prvim godinama tranzicije.

Učesnicima "Vivaldi foruma" pismo je uputio premijer Mirko Cvetković koji je naveo da je poslovno-finansijska konsolidacija srpskih preduzeća jedan od važnih ciljeva u procesu oživljavanja privrede u postkriznom periodu.

Premijer je istakao da će s pažznjom razmotriti sve sugestije koje mu stignu sa foruma. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić istakao je na forumu da nema naznaka bitnijeg oporavka privrede i da Srbija stagnira dok se druge zemlje u regionu kreću uzlaznom linijom.

On smatra da je nemoguće da Narodna banka Srbije ostvari cilj da inflacija bude šest odsto do kraja godine, jer se samo u aprilu očekuje da na međugodišnjem nivou bude 14 odsto, što znači da bi cene trebalo do kraja godine da se uopšte ne povećavaju, a to je nemoguće.

Takođe je Nikolić rekao da se država skupo zadužuje, da je kamata 13-14 odsto, i da su zbog toga krediti privredi skupi što dovodi, između ostalog, do inflacije. Nikolić je kazao i da rekonstruisana vlada ne može napraviti zaokret u ekonomiji, jer mnoge strukturne reforme godinama nisu uspeli da sprovedu, i dodao da smatra da je zbog toga bolje da se formira nova vlada.

Na Mokroj Gori danas i sutra o poslovno–finansijskoj konsolidaciji srpske privrede raspravlja 80 predstavnika domaćih i stranih kompanija, banaka, oganizacija i institucija iz privatnog i javnog sektora.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.