Izvor: B92, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 protestuje zbog teksta Presa

Beograd -- B92 protestuje povodom teksta "Rasizam na B92" objavljenom u listu Pres u sredu.

Namernim izvrtanjem činjenica taj list naneo je veliku štetu B92. Pres je objavio tekst zasnovan na SMS-ovima emitovanim u emisiji Timofejev, koja se bavila situacijom u kojoj žive Romi. Međutim, sadržaj skoro svih poruka objavljenih u Presu je izmenjen, čime su one dobile sasvim drugačiji smisao.

Sadržaj poruka koje je objavio taj list tendenciozno je izmenjen, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odgovarao zamišljenom kontekstu teksta.

U saopštenju direktora i glavnog i odgovornog urednika B92, Verana Matića, naglašava se da je taj tekst naneo veliku štetu B92, očigledno namernim izvrtanjem činjenica.

Upoređujući SMS-ove citirane u Presu sa onima koji su emitovani u emisiji Timofejev, vidi se da je samo jedna preneta u originalu, a kod većine su uredničke promene izazvale i promenu konteksta poruke, kaže se u saopštenju.

Pres: Cigani godinama presreću našu decu i uzimaju im pare.

Original: Kada bi bilo više Roma kao što su vaši gosti, slika o njima bi bila drugačija! I oni godinama presreću našu decu i otimaju im pare!

Pres: Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađa i nemamo koristi od njih!

Original: Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađaju, a država nema nikakve koristi od njih. Zašto?

Pres: Sramno je da Cigani ovakvim pričama zabijaju Srbiji nož u leđa.

Original: Gospodo, Srbi nisu samo oličenje ksenofobije; znam to jer sam i sam pripadnik nacionalne manjine. Sramno je sad kad je Srbiji najteže zarivati joj nož u leđa.

Pres: Da li ćete posetiti prapostojbinu Cigana u Egiptu?

Original: Za gospodina Srđana Šajna: Da li ćete kao poslanik posetiti našu postojbinu u Egiptu? Zvezdaš iz Ćuprije!

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đorđe Vlajić smatra da je nedovoljna selekcija emitovanih SMS-ova omogućila zlonamernima da takvu situaciju iskoriste i zloupotrebe. Vlajić kaže da će se NUNS tek pozabaviti pisanjem Presa, ali da je na prvi pogled jasno da se radi o kršenju etičkog kodeksa.

"Falsifikat i zla namera. Nema veze s profesijom i profesionalnom etikom. Ako se poštuje etički kodeks koji je nedavno usvojen, postoji dosta razloga da se redakcija Presa opomene da se ne bavi falsifikatom", kaže Vlajić.

Emisija koju vodi i uređuje Aleksandar Timofejev nosila je simboličan naziv "Rom je čovek" i bila je posvećena problemima te nacionalne manjine u Srbiji. Gosti emisije bili su Dragan Ristić, pevač grupe Kal, Rajko Đurić iz Unije Roma Srbije i drugi.

Motiv za emisiju bilo je nedavno ubistvo romskog dečaka Branka Jovanovića iz Boljevaca i suočavanje srpske javnosti s predrasudama i mržnjom prema Romima.

Ceo transkript emisije možete čitati ovde.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.