B92 protestuje zbog teksta Presa

B92 protestuje povodom teksta "Rasizam na B92" objavljenom u listu Pres u sredu.

Izvor: B92

Petak, 16.02.2007.

07:23

Default images

Namernim izvrtanjem činjenica taj list naneo je veliku štetu B92. Pres je objavio tekst zasnovan na SMS-ovima emitovanim u emisiji Timofejev, koja se bavila situacijom u kojoj žive Romi. Međutim, sadržaj skoro svih poruka objavljenih u Presu je izmenjen, čime su one dobile sasvim drugačiji smisao.

Sadržaj poruka koje je objavio taj list tendenciozno je izmenjen, kako bi odgovarao zamišljenom kontekstu teksta.

U saopštenju direktora i glavnog i odgovornog urednika B92, Verana Matića, naglašava se da je taj tekst naneo veliku štetu B92, očigledno namernim izvrtanjem činjenica.

Upoređujući SMS-ove citirane u Presu sa onima koji su emitovani u emisiji Timofejev, vidi se da je samo jedna preneta u originalu, a kod većine su uredničke promene izazvale i promenu konteksta poruke, kaže se u saopštenju.

Pres: Cigani godinama presreću našu decu i uzimaju im pare.

Original: Kada bi bilo više Roma kao što su vaši gosti, slika o njima bi bila drugačija! I oni godinama presreću našu decu i otimaju im pare!

Pres: Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađa i nemamo koristi od njih!

Original: Većina Cigana uzima socijalnu pomoć, nekontrolisano se rađaju, a država nema nikakve koristi od njih. Zašto?

Pres: Sramno je da Cigani ovakvim pričama zabijaju Srbiji nož u leđa.

Original: Gospodo, Srbi nisu samo oličenje ksenofobije; znam to jer sam i sam pripadnik nacionalne manjine. Sramno je sad kad je Srbiji najteže zarivati joj nož u leđa.

Pres: Da li ćete posetiti prapostojbinu Cigana u Egiptu?

Original: Za gospodina Srđana Šajna: Da li ćete kao poslanik posetiti našu postojbinu u Egiptu? Zvezdaš iz Ćuprije!

Potpredsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Đorđe Vlajić smatra da je nedovoljna selekcija emitovanih SMS-ova omogućila zlonamernima da takvu situaciju iskoriste i zloupotrebe. Vlajić kaže da će se NUNS tek pozabaviti pisanjem Presa, ali da je na prvi pogled jasno da se radi o kršenju etičkog kodeksa.

"Falsifikat i zla namera. Nema veze s profesijom i profesionalnom etikom. Ako se poštuje etički kodeks koji je nedavno usvojen, postoji dosta razloga da se redakcija Presa opomene da se ne bavi falsifikatom", kaže Vlajić.

Emisija koju vodi i uređuje Aleksandar Timofejev nosila je simboličan naziv "Rom je čovek" i bila je posvećena problemima te nacionalne manjine u Srbiji. Gosti emisije bili su Dragan Ristić, pevač grupe Kal, Rajko Đurić iz Unije Roma Srbije i drugi.

Motiv za emisiju bilo je nedavno ubistvo romskog dečaka Branka Jovanovića iz Boljevaca i suočavanje srpske javnosti s predrasudama i mržnjom prema Romima.

Ceo transkript emisije možete čitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: