Izvor: Politika, 17.Sep.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrougarski vojnik Tito – različito kadriranje fotografije

U Muzeju istorije Jugoslavije analiziran snimak Tita u austrougarskim redovima, ali i uloga 42. „vražje” divizije u kojoj je služio i njena dejstva u Srbiji

„Tito u Prvom sveskom ratu – različito čitanje jedne fotografije”, naziv je diskusije koja je povodom stote godišnjice od početka Velikog rata organizovana u Muzeju istorije Jugoslavije. Teme ovog naučnog skupa, uz sliku koja Broza prikazuje u austrougarskim redovima, bile su i njegovo učešće u 42. „vražjoj” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << domobranskoj diviziji koju su činili žitelji Hrvatske, njegova predaja i život u Rusiji, kretanje i dejstva njegove vojne jedinice na teritoriji Srbije, isticanje na osnovu kojeg je stekao rang kaplara, a potom i podnarednika…

– Sigurno je da je Tito kasnije retko pričao o tim događajima. Prilikom prikazivanja ove fotografije 1970. na izložbi povodom 50. godišnjice od osnivanja KPJ nije negirao da je on na slici, ali je rekao da je nastala negde u Galiciji. S obzirom na to da su pripadnici 42. divizije tamo ratovali 1915. to nije tačno, jer se slika pojavljivala u hrvatskoj štampi pre odlaska te jedinice na ruski front, sa potpisom da je reč o borbama na Drini. To je moguće proveriti, ali pojedini ključni detalji, najpre autor, a potom i tačno mesto i vreme nisu poznati – naglašava Veselinka Kastratović-Ristić, muzejska savetnica MIJ-a i jedna od organizatora diskusije.

Na skupu su govorili sudski veštak za fotografiju Milan Simić, dr Nikita Bondarev iz Ruskog instituta za strateška istraživanja, docent na Filozofskom fakultetu dr Aleksandar Životić, dr Milan Terzić sa Instituta za strategijska istraživanja i Danilo Šarenac sa Instituta za savremenu istoriju. Analiza slike na kojoj je Josip Broz sa puškom u ležećem položaju pokazuje da se danas na mnogim mestima pojavljuje samo deo celog snimka. Deo koji nedostaje pokazuje da su iznad Broza dva oficira, a iza njih još jedan vojnik pokraj krova zemunice. Na osnovu pregleda hrvatske štampe utvrđeno je da su se pojavile dve različite fotografije, verovatno nastale jedna za drugom, s obzirom na istovetan izgled rova i aktera. Jedna se našla u „Ilustrovanom listu” 3. oktobra 1914, a druga u „Jutarnjem listu” 11. novembra 1914.

Milan Simić kaže da nije poznato šta se dogodilo sa originalnim slikama na kojima se vidi Josip Broz na položaju u Prvom svetskom ratu i da su današnje kopije nastale od već presnimljenog primerka.

– Nije poznato ni kada ni kako je to umnožavano. Jedino što nam je jasno jeste to da je na njima Tito i da je snimljen pre oktobra 1914. Suština je da se u celom kadru iza njih vidi zemunica kakve su građene u pozadini, a na jednom snimku obojica starešina stoje po strani i nisu skoncentrisani na borbu već gledaju u pravcu objektiva, ne obraćajući pažnju na front. Na osnovu toga deluje kao da su svi deo neke pozadinske jedinice u defanzivi, a ne u naletu na neprijateljski položaj – zaključak je Milana Simića.

------------------------------------------------------------------------------------------

Od 25. puka „vražje” divizije do zarobljeništva u Rusiji

U izlaganju „Borbeni put 42. divizije 1914. u Srbiji” Aleksandar Životić naveo je da je Tito služio u 10. četi, 3. bataljona, 25. puka „vražje” divizije.

– Arčibald Rajs, koji je kasnije anketirao žrtve, utvrdio je da su zločine činili 26. 27. i 28. puk. Međutim, kasnija istraživanja pokazala su da je i dopunski bataljon 25. puka koji je vodio tadašnji major Slavko Štancer takođe odgovoran za niz zlodela – naveo je Životić.

Nikita Bondarev govorio je na temu „Josip Broz u zarobljeništvu u Rusiji” i opisao na koji se način budući Tito u Galiciji predao Rusima – kada je 42. domobransku diviziju napala formacija Čerkeza poznata pod nadimkom „Divlja divizija”. Ruski istoričar opisao je i kako je ranjeni Broz proveo pet godina u zarobljeništvu i bekstvo iz logora, dok se nije priključio crvenogardejcima.

N. Belić

objavljeno: 17.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.