Izvor: TvojPortal.com, 26.Maj.2012, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Australijska (zebrasta) zeba

Tvoj Portal  Austalijske (zebraste) zebe pripadaju rodu egzota.Čuvaju se prevashodno zbog svog zanimljivog izgleda, boje i veoma živahnog ponašanja. Najprijatnije se osećaju kada su u paru ili većim grupama. Drže se u kavezu na izabranom mestu zaštićenu od promaje, naglih promena temperature i direktnog uticaja sunca. Rado se kupaju, što treba povremeno omogućiti u plićoj posudi. Pravilno negovane ptice dožive do 10 godina starosti. Odgovara im temperatura d 5 - 30 stepeni.

>> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << />
Hraniti ih svakodnevno zrnastom hranom (količina supene kašike) i svežom vodom. Pored zrnaste hrane, ishranu je neophodno dopuniti mineralima (sipina kost ili minerali u prahu koji se sipaju u posebnu posudu). Jednom nedeljno u vodu za piće sipajte nekoliko kapi vitamina. Korisno je povremeno poslužiti ih opranim i prosušenim povrćem.

Australijske zebice polno sazrevaju vrlo brzo - već u starosti od 4 meseca. U kavez se mora postaviti gnezdo zatvorenog tipa u koji se postave fino seno,kokosova vlakna, a može da posluži i mekani toalet papir. Materijal za gnezdo se stavi malo u gnezdo a malo u kavez da pticice same unesu i naprave kako hoce.

Zebice polažu u proseku 5 - 8 jaja iz kojih se za 12 - 14 dana izlegu ptići. Za otprilike 14 dana počinju izlaziti, ali su još uvek zavisni od roditelja koji ih hrane. Nakon 3 - 4 nedelje ptići počinju samostalno da se hrane. Ukoliko je manje ptića u gnezdu, pre će se osamostaliti.

Odraslim zebama treba pre polaganja jaja osigurati pojačanu ishranu uz dodatak vitamina, minerala, te tvrdo kuvanih jaja (zumance)pomesanih sa malo usitnjenog keksa(mala ptičica koja snese veliki broj jaja istroši svoje zalihe minerala, posebno kalcijuma, na formiranje ljuske jaja). Takvu pojačanu hranu treba davati i kao potporu pri ishrani mladih ptića. Svakako ne bi bilo loše ishranu obogatiti mineralima i multivitaminskim dodacima.

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.