Asfalt koji vodi u bolji i drugačiji život

Izvor: RTS, 31.Avg.2015, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asfalt koji vodi u bolji i drugačiji život

U novovaroškoj opštini sa oko 700 kilometara seoskih puteva, nekoliko kilometara novog asfaltnog puta u planinskom selu nekada je vrednije od desetak u predgrađima. Za Belu Reku, na obroncima Murtenice, to je više od nove nade, jer je u tom graditeljskom poduhvatu prednjačila solidarnost i želja da se zajednički pomogne i onima koji nisu radno sposobni.
Pre nekoliko godina zavejani su čekali medicinsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pomoć koja zbog velikih smetova nije imala kuda da prođe. Međutim, kuća sa troje invalida i troje dece je od ovog leta na asfaltnom putu.

"Sada mogu da odem i do prodavnice, jer imam električna kolica, a onda i automobil – sve je potpuno drugačije, nama dolazi sanitet svaki drugi dan, sada bez problema", kaže Dragana Vitorović iz Bele Reke.
Za Srećka obavezna dijaliza sada predstavlja manju muku. Proteze su nadomestile amputirane noge, vozilo prilagođeno njegovim mogućnostima, a novi put otvorio je šansu za drugačiji život.
"Ima dobrih i čestitih i razumnih ljudi koji hoće da pomognu i koji okrenu glavu na ove siromašne i bolesne, na sve. Sada sam se ponovo rodio, mada sam invalid i bolestan, sada sam mnogo srećniji", rekao je Srećko Vitorović.
U čitavom selu sakupljao se novac za izgradnju puta. Meštani uz pomoć svog zemljaka u inostranstvu obezbedili su dva miliona dinara, a Opština je dodala još pet miliona. Po tom modelu gradi se i u drugim selima, sve kako bi se život olakšao.
"Skupili se, uradili i ovo je velika stvar za nas. Ovo selo ima dosta mladih, a da je put došao ranije, bilo bi ih i više – lakše nam je za repromaterijal, za prodaju sira i kajmaka, sada nam se mili i da odemo, i da nam neko dođe", kaže Blagomir Spasojević iz Bele Reke.
Direktor Direkcije za izgradnju u Novoj Varoši Miroljub Šaponjić kaže da građani u mnogim mestima prikupljaju novac za izgradnju.
"Sada imamo slatke muke jer na mnogo mesta su građani krenuli da prikupljaju i prikupili sredstva. Njihova prikupljena sredstva čak i prevazilaze našu participaciju i učešće za ovu godinu, ali se nadam da ćemo to što smo obećali i uraditi", rekao je Šaponjić.
Pred ovim entuzijazmom i tuđom nevoljom, i izvođač radova je uložio novac – pa je tako uz projektovani deo, urađen i krak puta do Srećkove i Draganine kuće.
"Za toliko se uvek može odvojiti i pomoći. Treba biti solidaran, ne treba čovek da razmišlja da samo on živi. Daj da se pomažemo što se može pomoći, to su uvek bili moji motivi", govori Vojko Purić iz preduzeća "Zlatar putevi".
I dok se sada u Vitorovićima motorizovalo sve, od dede Srećka do unučića Mihajla i Krune, Bela Reka se s pravom ponosi titulom sela sa najviše mališana, uzornim domaćinima, ali i donatorima koji vraćaju veru u dobrotu i volju da se, ipak, nešto učini i za druge.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.