Izvor: B92, 23.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheološka pljačka u Toplici

Prokuplje -- Predmeti neprocenjive istorijske i meterijalne vrednosti najčešće završavaju u privatnim kolekcijama i galerijama u inostranstvu.

Na teritoriji Topličkog kraja nalaze se brojna arheološka nalazišta velike kulturno-istorijske vrednosti. Radi se o lokalitetima koji datiraju još iz perioda pre naše ere, kao i antičkog perioda i srednjeg veka. Oni su u proteklom periodu veoma često na meti divljih arheologa pa su pričinjene velike štete.

Kustos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Narodnog muzeja u Prokuplju Julka Kuzmanović Cvetković kaže da su pojedina nalazišta prekopana i gotovo uništena.

"Vrlo su ugroženi antički lokaliteti, Bregovina, Glasinačko kale, od skoro imamo izveštaj i iz rgajskog grada. Meštani govore da dolaze divlji kopači sa raznih strana, i da kopaju pod okriljem noći. Situacija je ako ne teška onda veoma zabrinjavajuća", kazala je Kuzmanovieva.

Divlji kopači u pohodima na dragocenosti koriste savremenu opremu, takođe dobro su upućeni u vrednosti predmeta koje traže. Najčešće su to vredni novčići iz Rimskog perioda, srednjovekovne ikone, i ono što je njima najvrednije - zlato.

Međutim, štetu koju oni počine nestručnim prekopavanjem je nenadoknadiva kao što je to slučaj sa srednjovekovnim objektom "Zlata" kod Prokuplja, gde je uništen veoma vredan mozaik iz tog perioda.

"Jedan od ljudi koji je uhvaćen, koga su komšije potkazale otkrio je nekoliko kvadrata mozaika. Skinuo gornji sloj maltera sa mozaikom i verovatno pokušao negde da proda. Bio je to pun džak komada mozaika, nekoliko kvadrata koji su izuzetno kvalitetni i vredni. Ne znam koliko može da košta na ilegalnom trzistu", rekla je Julka Kuzmanović Cvetković.

Počinilac ovog dela je osuđen samo na uslovnu kaznu, sto je uglavnom slučaj i sa drugim počiniocima.

Istovremeno, u Narodnom muzeju u Prokuplju kažu da divlji arheolozi nisu poštedeli ni vredno neolitsko nalazište u selu Pločnik, gde je u proteklom periodu prekopana ogromna površina u potrazi za vrednim predmetima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.