Amfilohije: Mitropolija u načelu može biti autokefalna

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amfilohije: Mitropolija u načelu može biti autokefalna

PODGORICA – Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije izjavio je večeras da Mitropolija crnogorsko-primorska „u načelu” može postati autokefalna, ali to mora da potvrdi „pomesna autokefalna crkva”.

„U načelu, bilo koja mitropolija u svetu može biti autokefalna, ali to je u nadleznosti pomesne autokefalne crkve i svih autokefalnih crkava”, rekao je mitropolit Amfilohije u programu podgoričke televizije „Atlas”.

Prema rečima mitropolita >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Amfilohija, ako u Crnoj Gori hoće autokefalnu pravoslavnu crkvu, onda pre toga „treba vratiti monarhiju iz vremena kralja Nikole, treba vratiti državnu religiju, pa onda i crkva može biti autokefalna”.

Mitropolit Afilohije je kazao da nije zadovoljan odnosom crnogorske države prema Mitropoliji SPC, a u prilog tome je naveo pitanje crkvene imovine i proveravanje statusa sveštenika iz drugih zemalja u crkvama i manastirima u Crnoj Gori.

On je, takođe, naveo da se u Crnoj Gori „progoni” ćirilično pismo, dodavši da nema ništa protiv latinice.

Mitropolija SPC optužuje MUP Crne Gore  

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve saopštila je danas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore obmanulo javnost navodeći lažne razloge zbog kojih pravoslavnim sveštenicima i monasima, koji nisu crnogorski državljani, nije odobravan privremeni boravak.

„MUP Crne Gore nije odgovorio na ključno pitanje zbog čega u zakonskom roku od 60 dana nije rešavao po blagovremeno uloženim žalbama na zaključke kojima je prekidan postupak i rešenja kojima su odbijane molbe za odobrenje privremenog boravka”, kaže se u saopštenju objavljenom na sajtu SPC.

Mitropolija crnogorsko-primorska je podsetila je da MUP Crne Gore potvrdio da su žalbe blagovremeno uložene, ali da skoro dve godine na njih nije odgovoreno.

„Sasvim logično, MUP Crne Gore je delu sveštenstva i monaštva nezakonito prekršio zakonom garantovana prava pri čemu je derogirao pravo na žalbu koju je u svojim aktima naveo kao pravnu mogućnost”, ukazala je Mitropolija.

Crnogorsko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 13. juna da 86 sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori nema odobren boravak u toj drzavi.

Te osobe, kako se navodi, svoj status mogu rešiti na tri načina - da prijave boravak na 90 dana, zatraže privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Crnoj Gori, ali ako ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Beta

objavljeno: 24.06.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Mitropolija crnogorsko-primorska može biti autokefalna

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije izjavio je večeras da Mitropolija crnogorsko-primorska "u načelu" može postati autokefalna, ali to mora da potvrdi "pomesna autokefalna crkva"..."U načelu, bilo koja mitropolija u svetu može biti autokefalna, ali to je u nadleznosti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.