Mitropolija crnogorsko-primorska može biti autokefalna

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2011, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mitropolija crnogorsko-primorska može biti autokefalna

Mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije izjavio je večeras da Mitropolija crnogorsko-primorska "u načelu" može postati autokefalna, ali to mora da potvrdi "pomesna autokefalna crkva".

"U načelu, bilo koja mitropolija u svetu može biti autokefalna, ali to je u nadleznosti pomesne autokefalne crkve i svih autokefalnih crkava", rekao je mitropolit Amfilohije u programu podgoričke televizije "Atlas".

Prema rečima mitropolita Amfilohija, ako >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Crnoj Gori hoće autokefalnu pravoslavnu crkvu, onda pre toga "treba vratiti monarhiju iz vremena kralja Nikole, treba vratiti državnu religiju, pa onda i crkva može biti autokefalna".

Mitropolit Afilohije je kazao da nije zadovoljan odnosom crnogorske države prema Mitropoliji SPC, a u prilog tome je naveo pitanje crkvene imovine i proveravanje statusa sveštenika iz drugih zemalja u crkvama i manastirima u Crnoj Gori.

On je, takođe, naveo da se u Crnoj Gori "progoni" ćirilično pismo, dodavši da nema ništa protiv latinice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.