Izvor: B92, 02.Mar.2009, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akreditacije za socijalnu zaštitu

Beograd -- Sistemu socijalne zaštite u Srbiji potrebno je utvrđivanje standarda kvaliteta i sistema akreditacija usluga, kaže državna sekretarka Ljiljana Lučić.

Državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike rekla je da se to ministarstvo od 2002. godine opredelilo za razvoj otvorenih oblika zaštite starih i dodala da je zbog toga neophodno uvesti i sistem provere kvaliteta tih usluga.

On je govorila na Nacionalnoj konferenciji posvećenoj akreditaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usluga za stare u Geronotološkom centru Beograd.

Ministarstvo planira da sredinom godine završi prvu verziju novog zakona o socijalnoj zaštiti, kazala je Lučićeva i dodala da bez "zaokruženog" regulatornog sistema nema podizanja kvaliteta socijalnih usluga.

Ona kaže da će iskustva provere kvaliteta i akreditacije na pilot projektu u Kragujevcu biti uvršćena u taj pravni akt.

Koordinatorka jedinice za monitoring i evaluaciju Lidija Kozarčanin rekla je da je tokom godinu dana kontrola usluga i ustanova socijalne zaštite Kragujevca izgrađen kvalitetan model procesa akreditacije, koji korisnicima garantuje određeni kvalitet.

Prema njenim rečima, akreditacija predstavlja akt koji se dodeljuje pružaocu usluga, kojim se usluga uključuje u javni sistem ponude socijalne i zdravstvene zaštite.

Izgrađeni akreditacioni model predstavlja integrisan sistem i kontrole i ocenjivanja i daje rezultat se može i numerički izraziti, kazala je Lidija Kozarčanin.

Koordinatorka mreža institucija i službi za zaštitu starih osoba u Kragujevcu Vesna Dimitirijević kazala je da se od 2002. godine sistem socijalne zaštite u tom gradu razvijao kroz tri integrisane vaninstitucionalne usluge - nega za stare, dnevni boravci i klubovi za stare.

Dimitrijevićeva je istakla da je prioritet socijalne zaštite starih prižanje usluga i pomoći u njihovim domovima, a kao poseban uspeh pilot projekta izdvojila je njegovu održivost.

Prema njenim rečima, u projekat je uključeno oko 450 korisnika, a službe će nastaviti da unapređuju usluge da bi "pokrile" čitavu teritoriju grada.

Ekipu koja korisnike obilazi čine socijalni radnik, lekar, medicinski tehničar i geronto-domaćica, i na taj način izlazi se u susret svim potrebama korisnika, objasnila je Dimitrijevićeva.

Uspeh integrisanih usluga može se najbolje sagledati kroz porast broja korisnika, a 2002. godine u Kragujevcu je bilo oko 60, a krajem 2008. godine čak 450 korisnika usluga socijalne zaštite starih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.