Agrometeorolog: Ne saditi maline na visokim nadmorskim visinama

Izvor: BKTV News, 29.Mar.2017, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Agrometeorolog: Ne saditi maline na visokim nadmorskim visinama

Najviši delovi Arilja i Ivanjice ove nedelje su osvanili pod slabim snegom, a u selu Bjeliša, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.300 metara, meštani koji gaje maline, nerado se sećaju situacije od pre dve godine kada je rod ovog voća bio prepolovljen.

Kako navode, zbog snežnih padavina grančice prolistalih malina su 2015. godine polomljene,  sada do toga nije došlo, ali i dalje nije poznato da li je mraz oštetio pupoljke. 

Sa druge strane, agrometeorolozi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda za BKTVNews kažu da planinski predeli poput ovog koji je na nadmorskoj visini višoj od 1.000 metara nisu pogodni za uzgoj ove kulture.

"Ukoliko neko odluči da zasadi maline na planinskoj predelu, trebalo bi da znaju da postoje visoki klimatski rizici i mogućnost da zasadi ne uspeju. Ovo prolećni mrazevi su uobičajena pojava na planinama, pa i u ovom ariljskom selu", tvrdi Zorica Radičević, agrometeorolog.

Ona dodaje da bilo koje voće na ovim visinama ne bi uspelo, i da iako naša zemlja ima pogodnu klimu za uzgoj maline, da je to moguće na zemljištu koje se nalazi na najviše 500 metara nadmorske visine.

"Opšte je poznato da se ovakve kulture u Srbiji, ali nigde u svetu ne gaje na ovakim visinama", zaključuje Radičević.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.