Abolirana prasad prave haos po kukuruzištima

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abolirana prasad prave haos po kukuruzištima

ŠABAC - Već nekoliko godina zaredom, meštani sela Drenovca kraj obale Save ne mogu da se izbore sa napašću koja im zadaje velike štete i nevolje. Čopori divljih svinja pustoše im kukuruz koji još nije stigao za branje. Za nekoliko dana divlje svinje uništile su im oko 15 hektara.

- Kukuruz mi je pogažen na oko 40 odsto površine od 2 hektara, koliko sam ga zasejao. Ovih dana biće dokrajčen - kaže Dragan Simić iz Drenovca.

Slične muke imaju i drugi seljaci iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ovog sela, koji su rešili da oberu zelen kukuruz, jer će ga i onako svinje pojesti.

Divlje svinje preplivavaju Savu iz susednog Srema, gde dolaze u potragu za hranom. Đorđe Jovanović, lovočuvar iz lovačkog udruženja „Sele Jevtić“, kaže da preplivaju Savu kao od šale, a ima ih i koje su napravile brloge u šikari i šipražju, koje im je idealno stanište.

- Krmače vode mlade koji su sada već veliki i imaju oko dvadesetak kilograma. One obaraju kukuruz, a mladi jedu samo vrhove koji su još mlečni, pa im odgovaraju. Obore i po 50 stabljike da bi njihovi mladi pojeli vrhove od nekoliko. U ovoj fazi sazrevanja je koristan za njihovo potomstvo, pa se sada i pojavljuju. Dolaze po mraku i u stanju su da za jednu noć unište i po nekoliko hektara - kaže Đorđe Jovanović, lovočuvar.

Kraj obale Save ima dosta napuštenih starih koliba oko kojih dolaze divlje svinje. Tu ima i stabala džanarika, divljih jabuka, koje svinje jedu. Kad ponestane voća, kreću u kukuruzišta.

Seljaci su se za pomoć obraćali lovačkom udruženju „Sele Jevtić“, tražeći od lovaca da ih pobiju. Međutim, lovci ne smeju da ih ubijaju. Do sada su samo palili vatre, pucali iz petardi, dovodili lovačke pse kako bi nezvane goste zaplašili i oterali sa mačvanskih njiva.

Na osnovu odobrenja Ministarstva poljoprivrede, lovačka udruženja predlažu desetogodišnje planove gazdovanja životinjama. Prema poslednjem planu, u Mačvi nije bilo divljih svinja, pa nisu ni uvršćene u program brige i eventualnog odstrela. Kada su se svinje namnožile, lovci su u više navrata od nadležnog ministarstva tražili odobrenje za odstrel, ali ga nisu dobili. Sada je u toku priprema novog desetogodišnjeg plana. U udruženju se nadaju da će u njemu naći mesta i divlje svinje. U tom slučaju lovci imaju pravo da ih ubijaju, a seljaci na nadoknadu štete. Dotle im ostaje da ih na sve moguće načine plaše ili prestanu da seju kukuruz, koji ionako ne završi u njihovim ambarima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.