[ANALIZA] Koliko je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije spremna za gašenje požara iz vazduha?

Izvor: TangoSix.rs, 01.Avg.2023, 07:02

[ANALIZA] Koliko je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije spremna za gašenje požara iz vazduha?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo je prošle subote tokom svog medijskog nastupa dolazak drugog protivpožarnog helikoptera Kamov 32 kao i to da je Srbija ponudila Grčkoj pomoć u gašenju požara iz vazduha sa već isporučenom letelicom ovog tipa koja se nalazi u floti Helikopterske jedince MUP-a.
Tango Six danas analizira trenutne kapacitete Helikopterske jedinice za gašenje požara iz vazduha a izveštavamo i o drugim aktivnostima jedinice o kojima do sada >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << nije bilo reči.
Kako Tango Six saznaje, četiri pripadnika vazduhoplovno-tehničke službe Helikopterske jedinice MUP-a Severne Makeronije „Jastrebovi“ trenutno je na obuci za sticanje ovlašćenja za obavljanje radova na helikoteru Bell 212. Budući da je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije u isto vreme i ATO (Approved Training Organization) civilne vazduhoplovne vlasti Severne Makedonije priznale su ovu organizaciju za obuku njihovih pilota i mehaničara. Kako naš portal takođe saznaje, od danas na praktičnu nastavu kreće i druga grupa mehaničara za sticanje ovlašćenja za tip Bell 206 dok se od oktobra planira početak letačke obuke makedonskih pilota u cilju sticanja instruktorskih ovlašćenja kao i inicijalnog ovlašćenja za letenje na Bellu 206.
Nikad više helikoptera u policiji, nikad veći ukupni kapacitet za gašenje požara iz vazduha / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Iako predsednik Srbije nije dao vremensku odrednicu niti konkretnu potvrdu dolaska drugog Kamova (prvi je isporučen prošlog septembra) kazao je da je Srbija Grčkoj ponudila YU-HRS („Helicopter Rescue Service“) ali i, kako Tango Six saznaje, jednu Super Pumu. Grčka se zahvalila na ponudi jer joj nije trebala pomoć u ovom domenu. Srbija je prošle nedelje u ovu zemlju poslala odred „kopnenih“ vatrogasaca.
Helikopteri bolji od Iljušina? Nakon rekordnog operativnog tempa kada su misije gašenja požara u pitanju prošle i pretprošle godine Helikopterska jedinica bi, nadajmo se, mogla da odahne barem kada je Srbija u pitanju zahvaljujući nekarakteristično vlažnom letu.
Kada je reč o ukupnim kapacitetima Helikopterske jedinice MUP-a za gašenje požara iz vazduha ova godina (i bez drugog Kamova) biće još jedna rekordna kada pričamo o sposobnosti flote da isporuči vodu na „vatrene stihije“. Kako smo juče analizirali spremnost policijske flote Severne Makedonije, danas ćemo analizirati Srbiju.
Helikopterska jedinica MUP-a Srbije danas može gasiti požare iz vazduha sa devet helikoptera: 3 AB-212, 3 H145, 2 H215 i jednim Ka-32A11BC.
Jedinica u floti ima četiri helikoptera H145 i za njih tri podvesne kuke za kačenje protivpožarnog vedra dok bi u teoriji sve tri H215 Super Pume mogle da nose vedra u isto vreme ali budući da je namena jedne od njih isključivo VIP transport, operativno će se gašenja požara koristiti samo dve.
SP32 rezervoar za helikoptere Ka-32 / Foto: Ivan Urošević, Tango Six Jedinica trenutno poseduje osam protipožarnih vedara i jedan montažni podvesni rezervoar za vodu koji se koristi isključivo na Kamovu. Jedino Kamov ima vedro ruske proizvodnje (ostalih sedam u jedinici su „Bambi Bucketi“) u koji stane pet tona vode. Impresivna nosivost i svestranost ruskog helikoptera ogleda se u pomenutom montažnom SP32 rezervoaru u koji stane četiri tone vode. Rezervoar se puni za 60 sekundi ali se operativno mora odlučiti da li se upotrebljava vedro ili rezervoar budući da nije moguće koristiti oba u isto vreme. Tu je i horizontalni vodeni top za gašenje požara na višespratnicama i sličnim strukturama.
Dok Super Puma i Kamov za sada nisu korišćeni u misijama gašenja požara jedinica se, od prve upotrebe „Bambi Bucketa“ na H145 u oktobru 2019. godine do danas toliko izveštila u korišćenju ovog tipa Erbasa da je za to dobila i priznanje od proizvođača.
Sedam vedara u vlasništvu jedinice (jedno je trenutno pozajmljeno od Helikopterskog servisa Republike Srpske) su različitih zapremina. Tri (BBX7590) mogu nositi 3410 litara, dva (BBX5566) 2500 litara i dva (BBX2732) 1230 litara.
Bambi Bucket protivpožarno vedro kači se na sve tipove helikoptera koje jedinica koristi / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Različite zapremine vedara su tu iz razloga specifičnosti upotrebe. Sva imaju isti mehanizam za ispuštanje vode ali efektivna nosivost u ovom slučaju vode zavisi od uslova i terena gde se gasi požar kao i tipa helikoptera koji je određen za tu misiju. Ukoliko se radi o, na primer, velikoj nadmorskoj visini, većoj vlažnosti vazduha i temperaturi svi ti parametri moraju da se posebno za svaki tip helikoptera proračunaju (imajući u vidu i težinu helikoptera sa gorivom) i stoga je pametnije imati vedra različitih zapremina (u proračunima zapravo težina).
Jedinica ima tri montažna bazena za punjenje vode na terenu. Dva su zapremine 40 i jedan zapremine 50 tona.
Budući da Srbija nema vodene tokove i površine koje su adekvatne za operacije većih specijalizovanih protivpožarnih aviona i da se (još) nije odlučila za nabavku međurešenja u formi aviona AirTractor, policija (ne zaboravimo da i RV i PVO helikopteri takođe mogu nositi protivpožarna vedra) je došla do prilično velikog ukupnog kapaciteta za gašenje požara u ranoj fazi (za šta je potrebna dobra saradnja sa službama na zemlji).
Gašenje požara iz helikoptera najefikasnije je u fazi kada on nastaje / Foto: Dušan Atlagić, Tango Six Setimo se koliko je Srbija pre šest godina trošila na iznajmljivanje dodatnog (inostranog) helikopterskog kapaciteta.
Iako nije uporedivo, posebno zbog namene helikoptera da gase požare u fazi nastajanja, interesantno je uzeti u obzir njihovu fleksibilnost. Iljušin 76, koji je već doletao Srbiji na ispomoć, može nositi oko 42 tone vode. Da bi se napunio, isključivo na aerodromu, doleteo, izbacio vodu i vratio se na aerodrom potrebno mu je ukupno oko dva i po sata. Dok za jedan sat, jedan Ka-32 i jedna Super Puma mogu zajedno izbaciti oko 100 tona vode (opet zavisno od atmosferskih uslova i nadmorske visine). Za Iljušinovih dva i po sata mogli bi da izbace i do 250 tona.
The post [ANALIZA] Koliko je Helikopterska jedinica MUP-a Srbije spremna za gašenje požara iz vazduha? appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.