Izvor: RTS, 16.Jul.2023, 12:09

Ватра гута куће и шуме на Канарским острвима, евакуисано више од 4.000 људи

Шпанске власти саопштиле су да су повољнији временски услови помогли ватрогасцима да успоре напредовање шумског пожара на острву Ла Палма које припада шпанским Канарским острвима. До сада је због пожара евакуисано више од 4.000 људи. На терену је 400 припадника разних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << служби који гасе ватру. Међу земљама Европе које је највише погодио топлотни талас су и Италија, Немачка, Пољска и Грчка.
Пожар је избио у подручју Ел Пињара у северозападној општини Пунтагорда, пре него што се проширио јужно према граду Тихарафе. 

Ватра је прогутала најмање 4.500 хектара земље и двадесетак кућа, док је евакуисано 4.255 људи, преносе шпански медији. 
Шпанска војска распоредила је 150 својих ватрогасаца, а очекује се да ће ускоро стићи још једна јединица. 
Црвени крст је поставио објекат за помоћ евакуисаним особама.

Фернандо Клавихо, председник регионалне владе Канарских острва, рекао је да постоји отпор када је реч о напуштању домова, али да приоритет мора бити спасавање живота. 
"Људи су на првом месту, затим куће, а затим гашење пожара", истакао је он. 
Клавихо је брзо ширење ватре приписао ветру, климатским условима и топлотном таласу који погађа Европу.
Поред Шпаније, врелим таласом је тешко погођена и Италија која га је назвала "Кербер" – прогнозира се да ће на Сардинији и Сицилији бити и преко 45 степени Целзијуса.
Врућинама су погођене и Немачка и Пољска, док Грчка, због високих температура, мења радно време. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.